Europees Parlement start parle­men­taire enquête naar wanbeheer dier­trans­porten


19 juni 2020

Een parlementaire enquêtecommissie van het Europees Parlement gaat onderzoek doen naar ernstige en structurele misstanden bij diertransporten. Vrijdag stemde een grote meerderheid van het Europees Parlement (605 voor 53 tegen) in met een verzoek hiertoe van Europarlementariër Anja Hazekamp. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Europese parlementaire enquête wordt ingesteld naar dierenbescherming en dierenwelzijn.

Anja Hazekamp vroeg de enquêtecommissie aan na aanhoudende berichten (1,2,3) over gruwelijke situaties waarin dieren terecht komen tijdens transport. Ook bezocht Hazekamp zelf verschillende Europese havens. "Dieren werden daar vervoerd bij extreme hitte, mishandeld en ingeladen op horrorschepen die totaal ongeschikt waren voor vervoer. Deze parlementaire enquêtecommissie gaat grondig onderzoeken hoe het kan dat steeds weer vergunningen worden gegeven voor diertransporten die plaatsvinden onder illegale omstandigheden. We willen bereiken dat alle EU-landen zich aan de regels houden en niet langer toestemming geven voor diertransporten bij extreem weer en voor wekenlange transporten naar landen buiten Europa," aldus Hazekamp.

Parlementaire enquêtes zijn niet alledaags in Brussel. Ze kunnen worden ingezet ‘bij inbreuken of wanbeheer bij de toepassing van het Unierecht’ door Europese en nationale autoriteiten en door betrokken personen. Europese enquêtecommissies zijn bevoegd om getuigen en experts op te roepen en documenten bij nationale en Europese overheidsdiensten op te vragen. EU-landen die medewerking weigeren, riskeren een strafprocedure. Het Europees Parlement gebruikte in het verleden enquêtecommissies voor onderzoek naar de Panama Papers (2016), Dieselgate (2015) en de BSE-crisis (1996).

Gerelateerd nieuws

Parlementaire enquête naar wanbeheer diertransporten bijna rond

Een parlementaire enquêtecommissie naar wanbeheer van diertransporten lijkt op komst. Vrijdag stemt het Europees Parlement ov...

Lees verder

Milieucommissie Europees Parlement veroordeelt gebruik biomassa als zogenaamd ‘duurzame’ energie

Na de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Tweede Kamer heeft ook de milieucommissie van het Europees Parlement zich gekeerd ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee