PvdD vraagt om spoed­debat in Europees Parlement na kapseizen Roemeens scha­pen­transport


Slechts 33 van ruim 14 duizend schapen gered na kapseizen Roemeens transport

25 november 2019

De Europese Commissie moet de export van levende dieren naar landen buiten de EU per direct stopzetten. Daarvoor pleit Europarlementariër Anja Hazekamp. Hazekamp vraagt maandag in Straatsburg een spoeddebat aan over de onacceptabele omstandigheden bij diertransporten naar derde landen.

De Partij voor de Dieren vraagt het spoeddebat aan naar aanleiding van aanhoudende misstanden. Zondag kapseisde een vrachtschip met dieren vlakbij de Roemeense haven van Midia, waarbij 14.600 schapen te water raakten. Dierenwelzijnsorganisaties en Roemeense media melden dat slechts 33 schapen levend uit het water werden gered. Ze melden tevens dat het gekapseisde schip mogelijk overbeladen was.

Hazekamp benadrukt dat het gekapseisde schip geen ‘incident’ is. "Oude, buitenlandse vrachtschepen meren steeds vaker aan in de buitenhavens van de EU om miljoenen dieren onder gruwelijke omstandigheden te vervoeren naar Azië, Noord Afrika en het Midden Oosten. Al bij het opladen worden de dieren grof mishandeld. De transporten kunnen vervolgens wekenlang duren, waarbij Europese dierenwelzijnsregels volledig worden genegeerd. Europa moet hier nu een einde aan maken. Er moet een simpele vuistregel gelden: als je het welzijn van dieren niet kunt garanderen, dan moet je het transport verbieden," aldus Hazekamp.

Afgelopen zomer bracht Hazekamp zelf een werkbezoek aan de haven van Midia. Ook toen al werden er grove misstanden geconstateerd, bij een transport van zeventig duizend schapen naar de Perzische Golf. Schapen werden mishandeld en vervoerd bij temperaturen tot 46 graden, in strijd met Europese regels voor diertransporten. De Europese Commissie onderzoekt op verzoek van de Partij voor de Dieren momenteel of daarom een inbreukprocedure tegen Roemenië gestart kan worden.

Gerelateerd nieuws

EU moet actie ondernemen tegen grensoverschrijdende vervuiling Maas

De Partij voor de Dieren wil dat Brussel optreedt tegen EU-landen die zorgen voor grensoverschrijdende waterverontreiniging v...

Lees verder

PvdD stemt tegen benoeming nieuwe Europese Commissie

De Partij voor de Dieren stemt woensdag tegen de benoeming van de 26 Eurocommissarissen die zijn voorgesteld voor de Commissi...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee