Ultieme poging om massa­transport van 70.000 schapen naar offer­fes­tival te voorkomen


11 juli 2019

Europarlementariër Anja Hazekamp is donderdag afgereisd naar de Roemeense haven van Midia, in een ultieme poging om een massatransport van zeventigduizend schapen naar de Perzische Golf te voorkomen. In de Roemeense haven ligt het schip 'Al Shuwaikh' klaar om de zeventigduizend dieren op te laden en naar de Perzische Golf te verschepen voor het Islamitische offerfestival. Hazekamp benadrukt dat het voorziene transport in strijd is met Europese regels voor diertransporten.

"In de Perzische Golf worden de komende weken temperaturen verwacht van 46 graden. EU-regels verbieden diertransporten als het warmer is dan dertig graden. Die regels gelden voor de gehele reis, dus ook als het schip zich buiten de EU bevindt. Dieren dagenlang vervoeren bij dit soort extreme temperaturen leidt tot hittestress en uitputting. Veel dieren sterven onderweg een gruwelijke dood. Roemenië mag dit horrorschip geen groen licht geven om te vertrekken," zegt Hazekamp.

Hazekamp krijgt steun van Eurocommissaris Andriukaitis (Gezondheid & Voedselveiligheid) die de Roemeense autoriteiten woensdag per brief opriep om het voorziene transport te stoppen.

De transporteur die het transport wil uitvoeren is omstreden. Vorig jaar stierven tijdens een transport afkomstig uit Australië meer dan 2400 schapen aan boord van het schip Awassi Express, waarbij vervoerder KLTT optrad als vlootmanager. Hiervan werden beelden gemaakt, waarna Australië de licentie van een betrokken vervoerder introk. Volgens dierenbeschermingsorganisaties stierven in de afgelopen decennia meer dan 1 miljoen schapen aan boord tijdens transporten van de vervoerder.

"Dit transport is het zoveelste bewijs dat autoriteiten en transporteurs lak hebben aan regels die bedoeld zijn om dieren te beschermen tijdens het vervoer. Er is stelselmatig sprake van overtredingen met enorm dierenleed tot gevolg," aldus Hazekamp.

Vorige week lanceerde de Partij voor de Dieren een oproep om middels een Europese parlementaire enquete een einde te maken aan de misstanden bij diertransporten. Bijna de helft van de 188 benodigde steunbetuigingen die nodig zijn voor de enquete is inmiddels binnen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren levert vice-voorzitter milieucommissie Europees Parlement

Europarlementariër Anja Hazekamp is woensdag benoemd als vice-voorzitter van de commissie milieubeheer, volksgezondheid en vo...

Lees verder

Hazekamp doet aangifte tegen vervoerder massatransport en eist strafprocedure

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft de Europese Commissie opgeroepen om een strafprocedure te starten tegen Roemenië wegen...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee