PvdD wil spoed­debat over schok­kende beelden dier­trans­porten


30 november 2018

De Partij voor de Dieren wil met spoed een debat in het Europees Parlement naar aanleiding van de Duitse documentaire “Qualvolle Tiertransporte” (ondraaglijke diertransporten). De onlangs op ZDF uitgezonden documentaire laat zien hoe dieren dagenlang worden vervoerd bij temperaturen van meer dan 30 graden; vaak zonder water en staande in hun eigen uitwerpselen. Vooral de diertransporten naar landen buiten de Europese Unie spannen de kroon.

Europarlementariër Anja Hazekamp wil dat de problematische transporten naar niet EU-landen onmiddellijk gestopt worden. "Er zijn Europese regels om dieren te beschermen tijdens transporten. Het mag bijvoorbeeld niet warmer zijn dan dertig graden en dieren moeten voldoende water hebben. Gewonde of zieke dieren mogen niet vervoerd worden en de transporttijden zijn op papier begrensd. In de praktijk zien we dat al deze regels met voeten getreden worden, met enorm dierenleed als gevolg. Dierenbeschermingsorganisaties hebben talloze beelden van transporten binnen en buiten Europa. Dit betreft geen incidenten, maar een structureel probleem. Deze dierenmishandeling kan niet langer zo doorgaan."

Hazekamp was afgelopen zomer tijdens een werkbezoek aan Kroatië en Slovenië zelf getuige van de voortdurende misstanden met diertransporten en is tevens in de ZDF-documentaire te zien.

Het Europees Hof van Justitie bepaalde al in 2015 dat dieren tijdens de volledige reis beschermd moeten worden volgens Europese regels, ook als een deel van de reis buiten de Europese Unie plaatsvindt. "Maar Europese autoriteiten lappen zowel de regels om dieren te beschermen, als de uitspraak van het Hof aan hun laars. Een beschaafde samenleving zou deze misstanden niet accepteren," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Europees Parlement kritisch over plofkip

Het Europees Parlement wil een beter leven voor kippen. Een voorstel van de Partij voor de Dieren om dierenleed van kippen in...

Lees verder

Speciale commissie Europees Parlement wil minder gif, méér transparantie en onafhankelijkheid

Europa moet transparanter en onafhankelijker van de industrie bepalen of landbouwgif veilig is voor gebruik. Daarnaast moet e...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee