PvdD zet eerste stap naar parle­men­taire enquê­te­com­missie over dier­trans­porten


2 juli 2019

De Partij voor de Dieren heeft dinsdag de eerste stap gezet om een Europese parlementaire enquêtecommissie op te richten die misstanden bij diertransporten moet gaan onderzoeken. Op de eerste vergaderdag van het nieuw verkozen Europees Parlement riep Europarlementariër Anja Hazekamp haar zojuist aangetreden collega's op om steun te geven aan een enquêtecommissie.

"Elke dag worden er bijna 4 miljoen dieren vervoerd door Europa. Tijdens die transporten gaat er heel veel mis. Dieren worden blootgesteld aan extreme temperaturen, transporten duren te lang en water en voedsel zijn niet voor alle dieren toegankelijk. Ook ruimtegebrek en mishandelingen zijn aan de orde van de dag. De huidige Europese regels voor diertransporten bestaan vijftien jaar, maar nog steeds worden dieren niet fatsoenlijk beschermd," zegt Hazekamp.

Het Europees Parlement heeft de mogelijkheid om een parlementaire enquêtecommissie op te richten wanneer er sprake is van ´inbreuken op of gevallen van wanbeheer bij de toepassing van het Unierecht’.

Volgens Hazekamp is er sprake van structurele schending van de regels omtrent diertransporten. "Maatschappelijke organisaties hebben honderden gedetailleerde rapporten gestuurd naar de Europese Commissie, waarin serieuze en systematische inbreuken op de Europese Verordening omtrent diertransporten worden beschreven. Ondanks herhaaldelijke oproepen om een einde te maken aan dit dierenleed, blijft echte actie uit. Zowel op Europees als op nationaal niveau. Europa kijkt toe hoe regels op structurele basis geschonden worden en miljoenen dieren zijn daarvan de dupe. Dat kan zo niet langer," aldus Hazekamp.

Een Europese enquêtecommissie kan getuigen oproepen, documenten opvragen, hoorzittingen organiseren en missies ondernemen ter waarheidsvinding. Om een verzoek in te dienen voor het starten van een parlementaire enquête naar diertransporten is steun nodig van 188 Europarlementariërs.

Een meerderheid van het Europees Parlement steunde eerder dit jaar al een voorstel van de Partij voor de Dieren om de enquêtecommissie voor diertransporten op te richten bij de start van de nieuwe parlementaire termijn. Als het hernieuwde parlement en een meerderheid van de fractievoorzitters steun betuigen, is de enquêtecommissie een feit.

Gerelateerd nieuws

Europarlementariërs willen beslissing handelsverdrag Mercosur uitstellen

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft met een groep van 64 Europarlementariërs de Europese Commissie opgeroepen om een besli...

Lees verder

Partij voor de Dieren levert vice-voorzitter milieucommissie Europees Parlement

Europarlementariër Anja Hazekamp is woensdag benoemd als vice-voorzitter van de commissie milieubeheer, volksgezondheid en vo...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee