EU-controle bevestigt hevig dierenleed bij zeetrans­porten


PvdD eist verbod en straf­maat­re­gelen tegen Roemenië

6 mei 2020

Een officiële controle van de Europese Commissie bevestigt dat, met name in Roemenië, veel te weinig wordt gedaan om hevig dierenleed te voorkomen bij lange afstandtransporten over zee. "Overheidscontroles op dierenwelzijn zijn nagenoeg afwezig, dieren op transport zijn volledig afhankelijk van de keuzes die de vervoerders maken. Er is een duidelijk risico dat dieren onderweg in de problemen komen aan boord van de schepen," zo wordt geconcludeerd in het verslag van de Europese Commissie.

Vorige zomer stierven er aan boord van schip 'Al Shuwaikh' duizenden schapen tijdens een wekenlang zeetransport van Roemenië naar het Midden Oosten dat in strijd met EU-regels werd uitgevoerd bij temperaturen tot 46 graden. Een paar maanden later kapseisde het schip ‘Queen Hind’ vlakbij de Roemeense haven van Midia door overbelading; bij deze ramp stierven meer dan 14 duizend dieren.

Europarlementariër Anja Hazekamp eiste hierop dat de Europese Commissie actie zou ondernemen tegen Roemenië om soortgelijke transporten te voorkomen in de toekomst. Maar de Europese Commissie liet weten eerst een controle te willen verrichten om te kunnen beslissen over verdere acties. "Deze controle bevestigt wat we al heel lang wisten: de diertransporten over zee die Roemenië laat gebeuren zijn onacceptabel. De Europese Commissie kan nu niet anders dan overgaan tot strafmaatregelen tegen Roemenië," zegt Hazekamp.

"Daarnaast moeten de Europese regels voor diertransporten grondig herzien worden. Van de voorschriften die dieren moeten beschermen tijdens transporten komt niets terecht. Dan moet je de transporten verbieden," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Experts: verhoogd risico op nieuwe ziekte-uitbraken door intensieve veehouderij

Stallen met grote hoeveelheden varkens, kippen en andere dieren vergroten de kans op uitbraken van zoönosen als het Corononav...

Lees verder

‘EU moet commerciële tijgerhandel niet langer toelaten’

De EU moet de handel in tijgers en lichaamsdelen van tijgers verbieden. Dat stelt Europarlementariër Anja Hazekamp in schrift...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee