Stop de kangoe­roe­jacht!


24 oktober 2022

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft de Europese Commissie op World Kangaroo Day opgeroepen om de import van kangoeroevlees en kangoeroeproducten te stoppen. Hazekamp wil weten waarom de Europese Commissie geen actie heeft ondernomen na zorgwekkende bevindingen over de kangoeroejacht, die naar voren kwamen tijdens een parlementaire enquete uitgevoerd door de Australische staat New South Wales. De Australische parlementaire enquete bevestigde onder meer dat gezonde baby kangoeroes als standaardprocedure gedood worden tijdens de kangoeroejacht en dat een groot deel van de Australische bevolking dit als shockerend ervaart. Daarnaast worden veel kangoeroes tijdens de jacht van grote afstand geraakt door schoten, wat in strijd is met de Australische regels en ernstig dierenleed veroorzaakt. Meldingen van wreedheden worden niet opgevolgd door de Australische regering.

Enkele grote bedrijven, waaronder het Nederlandse BOL.com, stopten na deze bevindingen de verkoop van kangoeroeleer en andere kangoeroeproducten en dierenwelzijnsorganisaties deden een oproep aan de Europese Commissie om de import van kangoeroeproducten in Europa te stoppen. In 2018 pleitte de Partij voor de Dieren ook al voor een verbod, naar aanleiding van de documentaire ‘Kangaroo’ die schokkend beeldmateriaal onthulde over de jacht op kangoeroes. De Europese Commissie ondernam echter geen actie.

In schriftelijke vragen vraagt de Partij voor de Dieren om alsnog een importverbod voor kangoeroeproducten in te stellen. “Zolang Europa kangoeroeproducten importeert, zijn wij mede verantwoordelijk voor het dierenleed dat het resultaat is van de wrede jacht op deze dieren en hun jongen. Op ethische gronden kan Europa de import van kangoeroeproducten verbieden, zoals het eerder ook in het geval van zeehondenbont heeft gedaan,” aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Europees Parlement doet dringende oproep aan walvisjagende landen

Op initiatief van de Partij voor de Dieren heeft het Europees Parlement donderdag een resolutie aangenomen waarin het IJsland...

Lees verder

Milieucommissie EP: Veroorzaken van milieuschade en dierenleed moet bestraft worden in hele EU

Het veroorzaken van schade aan het milieu en het toebrengen van leed aan dieren moeten in de gehele Europese Unie als strafba...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee