Europees Parlement doet dringende oproep aan walvis­ja­gende landen


IJslandse walvis­jacht­seizoen deze week geëindigd: 139 walvissen gedood

6 oktober 2022

Op initiatief van de Partij voor de Dieren heeft het Europees Parlement donderdag een resolutie aangenomen waarin het IJsland oproept om de jacht op walvissen voor eens en altijd te staken. Na een ‘pauze’ van vier jaar hervatte IJsland dit jaar de walvisjacht, waarbij IJslandse walvisjagers in totaal 139 walvissen doodden. In 2023 loopt de huidige vergunning voor IJslandse walvisjagers af en IJsland twijfelt of het daarna opnieuw toestemming wil geven voor de walvisjacht. Europarlementariër Anja Hazekamp hoopt dat de oproep van het Europees Parlement kan bijdragen aan het staken van de IJslandse walvisjacht.

“Al sinds 1986 is er een wereldwijd verbod op de walvisjacht. Ondanks dit verbod jagen Noorwegen, Japan, de Deense Faeröereilanden – en sinds dit jaar helaas ook weer IJsland – op walvissen. Dat is wreed en onverantwoord. Walvissen (en hun poep) zijn cruciaal voor het ecosysteem en onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering. Indien walvispopulaties herstellen naar hun aantallen van vóór de walvisvangst zou dit leiden tot afvang van honderden miljoenen ton CO2 per jaar, wat overeenkomt met de plotselinge aanwezigheid van 2 miljard volwassen bomen. Het Europees Parlement doet daarom opnieuw een oproep aan Noorwegen, Japan, maar zeker ook aan IJsland en de Faeröereilanden, om de jacht op walvissen en dolfijnen voor eens en voor altijd te stoppen,” aldus Hazekamp in het debat voorafgaande aan de stemming.

In de resolutie maant het Europees Parlement ook Noorwegen, dat dit jaar 580 walvissen doodde, en Japan dat dit jaar toestemming gaf voor het bejagen van 227 walvissen, om de walvisjacht te stoppen.

Oceaanbeleid

Daarnaast bevat de resolutie in bredere zin voorstellen voor een duurzamer internationaal oceaanbeleid. Ze roept op tot een verbod op bodemvisserij in gebieden waar de zeebodem veel koolstof bevat. Ook spoort het parlement de EU aan om tijdens de aankomende VN Biodiversiteitsconferentie in Canada en tijdens de VN Klimaatconferentie in Egypte een voortrekkersrol te spelen bij de totstandkoming van een internationaal beschermingsverdrag voor de volle zee. 64% van de oceanen wereldwijd wordt hiertoe gerekend. “Het is absoluut noodzakelijk de bescherming van de biodiversiteit buiten de nationale grenzen te waarborgen, om het mariene leven te beschermen. Oceanen spelen een essentiële rol bij het behoud van een leefbare planeet voor mens en dier,” aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Kritiek op gebrekkige Europese inzet bescherming bedreigde diersoorten

Een grote meerderheid van het Europees Parlement wil strengere maatregelen tegen handel in bedreigde diersoorten, zoals olifa...

Lees verder

Stop de kangoeroejacht!

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft de Europese Commissie op World Kangaroo Day opgeroepen om de import van kangoeroevlees...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee