PvdD-rapporteur presen­teert plannen voor duurzaam voed­sel­systeem van 'boer tot bord' aan Europees Parlement


’Minder gif, minder anti­bi­otica en minder dieren’

26 januari 2021

Hoe gezond ons eten is, hangt nauw samen met de manier waarop het gemaakt wordt. Niet alleen het eten van een product, maar ook het productieproces dat eraan vooraf gaat, heeft groot effect op onze gezondheid. Europarlementariër Anja Hazekamp, rapporteur op de Europese 'van boer tot bord'-strategie, presenteerde maandagavond een reeks plannen in het Europees Parlement om voedsel en de productie ervan gezonder te maken. Met minder gif, minder antibiotica en minder dieren. En met duidelijkere informatie voor de consument.

"Gezond voedsel, een gezonde samenleving en een gezonde planeet zijn niet los van elkaar te zien," stelt Europarlementariër Anja Hazekamp, die als parlementsrapporteur een leidende rol heeft in de plannen ter verduurzaming van het Europese voedselsysteem.

"Industriële veehouderij en het verbouwen van monoculturen, met intensief gebruik van chemische stoffen, zijn desastreus voor mensen, dieren en het milieu. We moeten af van grootschalige en intensieve voedselproductiemethoden," stelt Hazekamp in haar rapport.

Zoönosen
Ook uit Hazekamp in haar rapport diepe bezorgdheid over de opkomst van zoönotische ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen. "De huidige covid-pandemie laat zien wat de gevolgen zijn wanneer dierziekten overspringen op de mens. Op dit moment houden we in de EU jaarlijks meer dan zeven miljard dieren, vaak met grote aantallen in kleine ruimtes. Deze intensieve veehouderij vormt een broeinest voor nieuwe zoönosen en is daarmee een vorm van Russisch roulette. Als we ons voedselsysteem niet verduurzamen, is het wachten op nieuwe uitbraken van besmettelijke dierziektes," waarschuwt Hazekamp.

Transitie
In haar rapport doet Hazekamp concrete aanbevelingen om de milieu- en klimaatvoetafdruk van ons voedselsysteem drastisch te beperken. Bijvoorbeeld door wettelijk vast te leggen dat EU-landen het gebruik van landbouwgif en antibiotica in de landbouw verder dienen te beperken.

Daarnaast dringt Hazekamp aan op een subsidiestop voor intensieve en industriële landbouw en veehouderij. "Landbouwmodellen met negatieve gevolgen voor de biodiversiteit mogen geen klimaatfinanciering ontvangen en niet worden gestimuleerd. Stimuleer lokale, biologische en plantaardige voedselproducten," luidt een van Hazekamps aanbevelingen. Het Europarlementslid benadrukt dat overschakelen op meer plantaardige eiwitten dé manier is om veel milieu- en klimaatproblemen aan te pakken en om verdere ontbossing, zowel binnen als buiten Europa, te voorkomen.

Misleiding van consumenten
Hazekamp hekelt in haar rapport dat het consumenten vaak moeilijk wordt gemaakt om een gezonde keuze te maken. Ze pleit daarom voor duidelijkere consumenteninformatie. "Het misleiden van consumenten door ongezond voedsel op het etiket aan te prijzen als zogenaamde ‘gezonde keuze’ moet afgelopen zijn. Producenten die ontbijtgranen promoten omdat er Vitamine D inzit, moeten ook zo eerlijk zijn om erbij te vertellen dat hun producten vaak een overdosis aan suiker bevatten,” stelt Hazekamp. Het parlementslid pleit daarom voor spoedige invoering van d" zogenaamde ‘voedingsprofielen’, die gezondheidsclaims op ongezonde producten aan banden leggen.

In haar presentatie pleit Hazekamp tevens ervoor om vlees en andere producten die nadelige effecten hebben voor milieu, klimaat en dierenwelzijn, te voorzien van eerlijke informatie. "Ik heb nog nooit een varken met een lachend gezicht een slagerij uit zien komen," zegt Hazekamp. "Consumenten hebben recht op eerlijke informatie. Daarnaast zouden de meest duurzame en gezonde keuzes, ook de meest betaalbare keuzes moeten zijn."

Foto: © European Union 2021 - Source : EP

Gerelateerd nieuws

PvdD dwingt stemming af over levend koken van kreeften

Het Europees Parlement gaat donderdag stemmen over een verbod op het levend koken van krabben en kreeften. De Partij voor de ...

Lees verder

PvdD doet 150 extra voorstellen voor duurzaamheid, dieren en gezond eten!

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft 150 extra voorstellen toegevoegd aan haar plannen ‘van boer tot bord’, ter verduurzami...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee