PvdD dwingt stemming af over levend koken van kreeften


20 januari 2021

Het Europees Parlement gaat donderdag stemmen over een verbod op het levend koken van krabben en kreeften. De Partij voor de Dieren heeft steun verzameld van 87 Europarlementariërs, wat (ruim) voldoende is om een voorstel ter bescherming van deze dieren plenair in stemming te brengen.

Op dit moment gelden Europese regels voor dierenbescherming niet voor ongewervelde (zee)dieren. "Dat is onterecht," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp. "Ongewervelde dieren als kreeften en krabben kunnen pijn ervaren. De Europese Voedselautoriteit adviseerde daarom al in 2005 regels om deze dieren te beschermen. Wanneer je deze dieren in kokend water gooit, duurt het zo’n drie minuten voordat ze overlijden. Terwijl ze levend gekookt worden proberen ze te ontsnappen en werpen ze hun ledematen af. Deze wrede praktijk moet stoppen," zegt Hazekamp.

De Partij voor de Dieren wijst erop dat een aantal landen buiten de EU wel al regels heeft ter bescherming van krabben en kreeften. In 2018 verbood Zwitserland het levend koken van krabben en kreeften. Ook Nieuw-Zeeland heeft regels om de diertjes te beschermen. "Je hoort in Brussel vaak mensen zeggen dat de EU voorop loopt qua regels voor dierenbescherming. In werkelijkheid wordt de EU links en rechts ingehaald door andere landen," aldus Hazekamp.

De Partij voor de Dieren diende tevens een voorstel in om vissen onnodig lijden te besparen bij het vangen, aanlanden en slachten. Over beide voorstellen wordt donderdag gestemd. Ze maken deel uit van een breder voorstel ter herstel van vispopulaties en het beschermen van natuurgebieden op zee.

Gerelateerd nieuws

PvdD waarschuwt voor gezondheidsrisico’s bij verplaatsing bontproductie

Het Nederlandse verbod op het fokken van nertsen is een wassen neus als het kabinet de import van bont vanuit Oost-Europa en ...

Lees verder

PvdD-rapporteur presenteert plannen voor duurzaam voedselsysteem van 'boer tot bord' aan Europees Parlement

Hoe gezond ons eten is, hangt nauw samen met de manier waarop het gemaakt wordt. Niet alleen het eten van een product, maar o...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee