Kunst­grasvrij beter voor sporters en milieu


12 oktober 2016

De Partij voor de Dieren wil zo snel mogelijk af van kunstgrasvelden in Europa. "Een kunstgrasvrij Europa is beter voor de ontwikkeling en gezondheid van sporters en heeft positieve effecten op de natuur, de luchtkwaliteit en onze oceanen," stelt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Om de gezondheid van sporters op korte termijn te beschermen, wil de PvdD daarnaast Europees onderzoek naar gezondheidsrisico’s van kunstgras versnellen en een aanpassing in de EU-wetgeving vervroegen.

Het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) onderzoekt momenteel de veiligheid van kunstgrasvelden en publiceert haar bevindingen naar verwachting in februari 2017. De Europese Commissie wil vervolgens in december 2017 een aanpassing in de EU-wetgeving doorvoeren. "Dat kan en moet sneller," zegt Hazekamp. "Dagelijks spelen er tienduizenden kinderen en volwassenen op kunstgras. Die kun je niet nog een jaar langer aan gezondheidsrisico’s blootstellen."

De Partij voor de Dieren wil toewerken naar een kunstgrasvrij Europa. "Natuurlijk gras is beter voor de ontwikkeling en gezondheid van sporters en heeft positieve effecten op de natuur, de luchtkwaliteit en onze oceanen," zegt Hazekamp.

De Partij voor de Dieren wijst verder op de milieuvervuilende effecten van kunstgras. "Jaarlijks komt, alleen al in Nederland, meer dan 1 miljoen kilo milieuvervuilend rubbergranulaat afkomstig van kunstgrasvelden in de bodem en wateren terecht. Deze korrels veroorzaken onder meer plastic soep in oceanen. Natuurlijk gras heeft daarentegen gunstige effecten op de luchtkwaliteit en is bovendien onschadelijk voor de gezondheid van sporters. De voordelen van natuurlijk gras zijn zeker aanleiding om toe te werken naar een kunstgrasvrij Europa," aldus de Partij voor de Dieren.

Gerelateerd nieuws

PvdD bij massademonstratie tegen stierenvechten

PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp bezocht afgelopen weekend een massademonstratie in Madrid tegen stierenvechten en stier...

Lees verder

"EU verzwijgt gevolgen vleesconsumptie"

Het is kwalijk dat Brussel in alle talen zwijgt over de gevolgen van vleesproductie en –consumptie, aldus Europarlementariër ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee