"EU verzwijgt gevolgen vlees­con­sumptie"


19 oktober 2016

Het is kwalijk dat Brussel in alle talen zwijgt over de gevolgen van vleesproductie en –consumptie, aldus Europarlementariër Anja Hazekamp afgelopen weekend op het internationale congres Paredes de Coura Vegetariana in Portugal.

"Wie zelf op zoek gaat naar informatie van de Europese Commissie in folders, brochures of op de website, vindt mooie praatjes, plaatjes en pretentieuze doelen over voedsel. Maar de ernstige gevolgen van vleesproductie voor mensen, dieren en milieu worden verzwegen. Het lijkt wel een puzzel waaruit de belangrijkste stukjes zijn weggelaten." Naast Hazekamp hebben onder meer de makers van de documentaire Cowspiracy en vertegenwoordigers van de Portugese partij voor de dieren dit weekend lezingen gegeven over voedselkeuzes.

"Weliswaar licht Brussel het publiek voor over de 88 miljoen ton voedsel dat elk jaar wordt weggegooid en verspild, maar er wordt met geen woord gerept over de ruim 450 miljoen ton voedsel dat jaarlijks wordt verspild aan veevoer in Europa," zegt Hazekamp.

De Europarlementariër van de Partij voor de Dieren raadde het publiek tijdens Paredes de Coura Vegetariana dan ook aan om nooit blindelings te vertrouwen op informatie die voorzien is van een EU-symbool. "Check deze informatie bij consumenten-, milieu- en dierenorganisaties en doe zelf onderzoek voor het complete verhaal. De huidige EU is ingericht op voortdurende groei en hebzucht. Maar onbegrensde groei is onmogelijk op een planeet met begrensde grondstoffen."

"Als je ziet hoe erg onze aarde wordt belast door productie van vlees en zuivel, is het onverteerbaar dat Brussel geen enkele aandacht heeft voor vleesvermindering. Sterker nog, er worden miljarden ingezet om dierlijke producten te promoten en om de hoge productie in stand te houden. Mes en vork zijn onze belangrijkste wapens in de strijd tegen klimaatverandering, dierenleed, milieuvervuiling, ontbossing en honger. Het minste wat bestuurders in Brussel kunnen doen, is dat feit niet langer negeren," aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Kunstgrasvrij beter voor sporters en milieu

De Partij voor de Dieren wil zo snel mogelijk af van kunstgrasvelden in Europa. "Een kunstgrasvrij Europa is beter voor de on...

Lees verder

Japanse EU-ambassadeur direct aangesproken op walvisjacht

De Partij voor de Dieren heeft vandaag de nieuwe Japanse EU-ambassadeur Kazua Kodama direct aangesproken op de aanhoudende Ja...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee