Brussel overweegt straf­pro­cedure Roemenië wegens horror­transport offer­schapen


26 september 2019

De Europese Commissie gaat een controle doen in Roemenië naar aanleiding van het horrortransport van 70 duizend schapen dat het land deze zomer liet uitvaren naar de Perzische Golf. De Commissie houdt daarbij de mogelijkheid van een strafprocedure open en geeft aan na de controle ‘te beslissen over verdere acties’.

Dat schrijft de Europese Commissie naar aanleiding van vragen van Europarlementariër Anja Hazekamp die in juli de noodklok luidde over het schapentransport dat bijna een maand duurde en plaats vond bij temperaturen tot 46 graden, in strijd met EU-regels.

Dierenbeschermingsorganisaties filmden bij aankomst van het schip hoe bergen dode schapen werden afgevoerd. "Op die beelden is slechts een fractie te zien van het aantal dieren die de reis niet overleefden; dieren die onderweg sterven worden direct in zee gegooid. De overlevende dieren werden bij aankomst grof mishandeld," zegt Hazekamp.

"Wat deze dieren is aangedaan, is misdadig. De Roemeense autoriteiten hebben zeventigduizend dieren willens en wetens deze nachtmerrie ingestuurd en moeten daarvoor gestraft worden," zegt Hazekamp. De Europarlementariër wijst erop dat Europese regels, die diertransporten boven de dertig graden verbieden, voor de gehele reis gelden, dus ook buiten de EU. "Al vóór vertrek is aan de Roemeense autoriteiten duidelijk gemaakt dat vervoer bij extreme hitte illegaal is. Ook de mishandelingen zijn in strijd met internationale regels. Dit mag nooit meer gebeuren," zegt Hazekamp.

Behalve een strafprocedure tegen Roemenië, onderzoekt de Europese Commissie momenteel ook of er een rode lijst kan worden opgesteld van vervoerders die herhaaldelijk de fout in gaan bij het vervoeren van dieren. Die zouden dan geen transporten meer mogen doen.

Het Roemeense parlement heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend om zeetransport van dieren in de zomermaanden te verbieden. Toch geven de Roemeense autoriteiten tevens aan het transport van schapen naar het Midden Oosten niet te willen stoppen, maar dit jaar in totaal 1 miljoen dieren te willen exporteren naar het Midden Oosten. De Partij voor de Dieren pleit voor een totaalverbod op de export van levende dieren vanuit Europa.

Gerelateerd nieuws

Steun voor bezwaar tegen langere EU-goedkeuring voor hormoonverstorende onkruidbestrijders

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft woensdag bezwaar gemaakt tegen een langere Europese goedkeuring voor de o...

Lees verder

Timmermans ontkent (klimaat)noodzaak minder dieren in de veehouderij

De Europese fractie van de Partij voor de Dieren heeft aanvullende schriftelijke vragen aan Timmermans en is vooralsnog niet ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee