Hazekamp doet aangifte tegen vervoerder massa­transport en eist straf­pro­cedure


Roemenië zet transport 70.000 offer­schapen door

13 juli 2019

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft de Europese Commissie opgeroepen om een strafprocedure te starten tegen Roemenië wegens het negeren van Europese dierenwelzijnsregels. Roemeense autoriteiten gaan niet in op meerdere verzoeken om het horrortransport van zeventigduizend schapen naar de Perzische Golf te stoppen.

Vrachtschip 'Al Shuwaikh' wordt op dit moment beladen met zeventigduizend schapen die bedoeld zijn voor het Islamitische offerfeest. Het transport, dat bijna een week duurt, is in strijd met Europese regels vanwege de extreme hitte in de Perzische Golf. De temperaturen lopen daar in juli op tot 46 graden. Het is voor het eerst dat een vrachtschip van deze omvang vanuit Europa vertrekt met levende dieren aan boord.

Aangifte
Hazekamp deed vannacht ter plaatse aangifte tegen de vervoerder wegens mishandelingen bij het opladen van de dieren. "Schapen werden geschopt, geslagen en met stroomstokken belaagd," aldus het parlementslid. Dierenbeschermers filmden de mishandelingen.

Zowel Europarlementariër Hazekamp als Eurocommissaris Andriukaitis (Gezondheid & Voedselveiligheid) deden de afgelopen dagen al dringende verzoeken aan de Roemeense regering om het schapentransport te stoppen, maar deze worden genegeerd. "Het is onaanvaardbaar dat Roemenië willens en wetens EU-regels overtreedt en tienduizenden dieren laat creperen aan boord van dit monsterschip," zegt Hazekamp.

Een strafprocedure tegen Roemenië is volgens Hazekamp noodzakelijk. "Als Europa nu niet ingrijpt is dit transport slechts een voorbode van nog meer ellende. De vervoerder die bij dit transport is betrokken, opereerde voorheen vooral vanuit Australië, maar kreeg problemen met de Australische overheid nadat er 2400 schapen stierven aan boord van een transport. We mogen niet toestaan dat deze horrortransporten vanuit Europa worden voortgezet," zegt Hazekamp. Volgens dierenbeschermingsorganisaties gingen in de afgelopen decennia meer dan 1 miljoen schapen dood aan boord van de betrokken vervoerder, KLTT.

Hazekamp pleit al langere tijd voor een totaalverbod op export van leven dieren naar landen buiten de EU en wil een parlementaire enquête starten naar de aanhoudende misstanden bij diertransporten.

Gerelateerd nieuws

Ultieme poging om massatransport van 70.000 schapen naar offerfestival te voorkomen

Europarlementariër Anja Hazekamp is donderdag afgereisd naar de Roemeense haven van Midia, in een ultieme poging om een massa...

Lees verder

Amazonewoud platgebrand, mede door EU-handelsbeleid

"De Amazone wordt platgebrand voor óns rundvlees en voor óns veevoer. En dat zal alleen maar erger worden als Europa de Merco...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee