Timmermans ontkent (klimaat)noodzaak minder dieren in de veehou­derij


9 oktober 2019

De Europese fractie van de Partij voor de Dieren heeft aanvullende schriftelijke vragen aan Timmermans en is vooralsnog niet van plan om zijn kandidatuur te steunen. Timmermans ontkende dinsdag tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement dat inkrimping van de veestapel noodzakelijk is om klimaatverandering met succes tegen te gaan. Europarlementariër Anja Hazekamp had Timmermans gevraagd om iets te doen aan de Europese miljardensubsidies die Brussel jaarlijks sponsort aan de bio-industrie. Maar Timmermans vindt dat de EU met het huidige landbouwbeleid op de juiste weg zit. Hij liet desgevraagd zelfs weten niet van plan te zijn om EU-miljoenen voor vleesreclames als "Kip het meest veelzijdige stukje vlees" en "What a Wonderful Beef" te schrappen als hij klimaatcommissaris wordt.

"Onbegrijpelijk," reageert Anja Hazekamp. "De veehouderij stoot wereldwijd meer broeikasgassen uit dan alle auto’s, boten, treinen en vliegtuigen bij elkaar. Als Europa het klimaatprobleem écht wil aanpakken, is het houden van minder dieren in de landbouw en het verminderen van de vleesconsumptie een absolute voorwaarde. Hoewel Timmermans op enkele andere punten, zoals gifregelgeving en het belasten van vervuilende lucht- en scheepvaart, hoopgevende toezeggingen deed is hij op landbouwgebied duidelijk een politieke dinosaurus."

Daarnaast liet Timmermans doorschemeren dat hij vindt dat Europa handelsverdragen als Mercosur duurzaam heeft uitonderhandeld. "Dat is onzin," waarschuwt Hazekamp. “De Nederlandse Minister van Buitenlandse Handel heeft op vragen van de Partij voor de Dieren toegegeven dat Mercosur geen enkele duurzaamheidsgaranties of bindende afspraken bevat over bijvoorbeeld bescherming van de Amazone regenwouden. Dat Timmermans zulke verdragen als ‘duurzaam’ verkoopt is kwalijk.

Steun
Hoewel Timmermans tijdens de hoorzitting herhaaldelijk te kennen gaf te willen vechten voor klimaatvriendelijke Europese plannen, schort het nog aan de uitwerking. De Partij voor de Dieren is op basis van zijn antwoorden niet erg enthousiast over zijn mogelijke benoeming als klimaatcommissaris.

Gerelateerd nieuws

Brussel overweegt strafprocedure Roemenië wegens horrortransport offerschapen

De Europese Commissie gaat een controle doen in Roemenië naar aanleiding van het horrortransport van 70 duizend schapen dat h...

Lees verder

Protest Europees Parlement tegen langere goedkeuring van hormoonverstorende onkruidbestrijders

Het Europees Parlement wil dat de hormoonverstorende onkruidbestrijders ‘flumioxazine’ en ‘chlorotoluron’ niet langer gebruik...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee