Stop import Noors 'walvisbont'


21 april 2016

Europa moet stoppen met het importeren van bont uit Noorwegen. De Noorse bontindustrie gebruikt walvisvlees voor het voeren van nertsen en vossen en dat is illegaal, stelt de Partij voor de Dieren.

Vossen en nertsen in de Noorse bontindustrie worden massaal gevoerd met illegaal walvisvlees, zo blijkt uit onderzoek van de Environmental Investigation Agency (EIA) en het Amerikaanse Animal Welfare Institute.

Sinds 1982 geldt een internationaal verbod op walvisjacht, ingesteld door de International Whaling Commission. Noorwegen negeert dat verbod volledig en doodt jaarlijks ongeveer duizend walvissen. Omdat de vraag naar walvisvlees in Noorwegen sterk daalt, wordt dit vlees nu gebruikt als voer voor nertsen en vossen. "Dat walvisvlees wordt gebruikt door de bontindustrie is zeer kwalijk. De bontindustrie, die toch al een hoop dierenleed veroorzaakt, houdt op deze manier ook nog eens de illegale Noorse walvisjacht in stand. Europa moet dit sterk afwijzen en de import van bont uit Noorwegen direct stopzetten," aldus Europarlementariër Anja Hazekamp. "Daarnaast pleit de Partij voor de Dieren natuurlijk voor een totaalverbod op bont."

In 2015 exporteerde Noorwegen volgens de EIA 258 ton aan vossenbont en 1000 ton aan nertsenbont naar de EU. De Europese Commissie moet binnen zes weken reageren op het verzoek om een einde te maken aan die handel.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

EU-parlement voor nieuwe toelating glyfosaat

Het Europees Parlement is vandaag akkoord gegaan met een nieuwe toelating van het omstreden landbouwgif glyfosaat voor maxima...

Lees verder

PvdD wil Europese Commissie wegsturen om hormoonverstoorders

De volledige Europese Commissie moet naar huis. De Partij voor de Dieren en de Italiaanse 5-sterrenbeweging in het Europees P...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee