Speciale commissie Europees Parlement wil minder gif, méér trans­pa­rantie en onaf­han­ke­lijkheid


6 december 2018

Europa moet transparanter en onafhankelijker van de industrie bepalen of landbouwgif veilig is voor gebruik. Daarnaast moet er minder gif gebruikt worden, moet er meer geld naar niet-chemische alternatieven voor landbouwgif en moet gebruik van landbouwgif op openbare plaatsen verboden worden. Dat zijn enkele van de aanbevelingen die een speciale commissie van het Europees Parlement donderdag heeft gedaan in Brussel. De commissie werd opgericht na de omstreden goedkeuring van het landbouwgif glyfosaat, dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Europarlementariër Anja Hazekamp vindt dat de commissie goede aanbevelingen doet om de beoordeling van gif in Europa te verbeteren. "Gifproducenten als Monsanto moeten meer op afstand worden gehouden en mogen niet zelf alle onderzoeken aanleveren. Ook moeten wetenschappers duidelijker zijn over hun belangen, om te voorkomen dat ze een dubbele agenda hebben. Dat zijn aanbevelingen die het risico op een onbetrouwbare beoordeling, zoals bij glyfosaat, verkleinen," zegt Hazekamp.

Het parlementslid is verder blij dat haar voorstellen om dierproeven te vervangen door andere methoden, door de commissie zijn overgenomen. "Dieren mogen niet worden misbruikt om de zogenaamde veiligheid van gif aan te tonen. Op initiatief van de Partij voor de Dieren roept de commissie dan ook op tot gebruik van dierproefvrije testmethodes."

Wat de Partij voor de Dieren betreft had de commissie daarnaast nog meer afstand moeten nemen van de onterechte goedkeuring van glyfosaat. "Bij de veiligheidsbeoordeling van glyfosaat hebben de EU-instanties rechtstreeks geknipt en geplakt uit door industrie aangeleverde informatie. Daar wordt te weinig gevolg aan gegeven, net als aan de uitgelekte Monsanto Papers en het burgerinitiatief om glyfosaat te verbieden. Maar als de aanbevelingen van deze speciale commissie worden opgevolgd, zal glyfosaat volgende keer niet opnieuw worden goedgekeurd," zo verwacht Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil spoeddebat over schokkende beelden diertransporten

De Partij voor de Dieren wil met spoed een debat in het Europees Parlement naar aanleiding van de Duitse documentaire “Qualvo...

Lees verder

Europees Parlement stemt in met transparantere voedselregels

Het Europees Parlement heeft dinsdag een bindend voorstel gesteund om de Europese voedselwetgeving transparanter te maken. He...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee