Parle­mentair onderzoek naar Europese gifver­gun­ningen van start


6 februari 2018

Een speciale commissie van het Europees Parlement gaat onderzoek doen naar de belangenconflicten die gespeeld hebben bij het verlengen van de EU-licentie voor het omstreden landbouwgif glyfosaat. Een meerderheid van het Europees Parlement gaf hiervoor dinsdag groen licht.

Europarlementariër Anja Hazekamp was een van de initiatiefnemers van de onderzoekscommissie en zal daarom ook zitting nemen in deze commissie. Over de samenstelling stemt het Europees Parlement donderdag.

"Veel wetenschappers en zelfs de WHO hebben keer op keer gewezen op de gevaren van glyfosaat. Naast het risico op kanker is ook steeds gewaarschuwd voor vervuiling van grondwater en rivieren, en voor de hormoonverstorende werking. Die risico’s zijn nooit écht serieus genomen door de bevoegde instanties en de Europese Commissie," zegt Hazekamp.

De parlementaire commissie zal gedurende negen maanden onderzoeken in hoeverre de Europese regels zijn nageleefd bij het verlengen van de vergunning voor glyfosaat. Zowel de rol van de Europese als van nationale beoordelingsinstanties wordt hierbij tegen het licht gehouden. De onderzoekscommissie kan getuigen horen en toegang krijgen tot geheime studies die door gifproducenten als argument werden gebruikt om glyfosaat veilig te verklaren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde het gif juist als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ en baseerde zich daarbij op openbare studies.

Terwijl de Europese Voedselautoriteit (EFSA) volhield dat glyfosaat volkomen veilig is, groeide de twijfel: er kwamen bewijzen op tafel dat studies waarop de EU-instanties zich baseerden, gemanipuleerd werden door de gif-industrie. Ook de onafhankelijkheid van wetenschappers van het Europese voedselagentschap EFSA en het Duitse Bundes Institut für Risikobewertung (BfR) werd in twijfel getrokken.

"Het is tijd dat de onderste steen boven komt. Binnen de onderzoekscommissie zal ik ervoor vechten dat belangrijke besluiten over landbouwgif voortaan onafhankelijk en op een transparante manier tot stand komen," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil sluiting dolfinarium Loro Parque

De Partij voor de Dieren dringt bij de Europese Commissie aan op sluiting van het dolfinarium ‘Loro Parque’ in Tenerife, omda...

Lees verder

Europees Parlement wil verbod neonicotinoïden

Nieuwe nicotine-achtige insecticiden (neonicotinoïden) die schadelijk zijn voor bijen mogen niet langer gebruikt worden. Een ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee