PvdD zet Noorse walvis­jacht op EU-agenda


15 mei 2017

Op aanvraag van de Partij voor de Dieren gaat het Europees Parlement aankomende maand debatteren over de Noorse walvisjacht. Ondanks een wereldwijd verbod, opende Noorwegen in april de jacht op walvissen. Het land verhoogde bovendien het jachtquotum ten opzichte van 2016 en is van plan om 999 walvissen doden.

De Partij voor de Dieren wil dat Europa zoveel mogelijk doet om Noorwegen te laten stoppen met de walvisjacht. Europarlementariër Anja Hazekamp eist daarom dat de Europese Commissie onderzoekt of EU-havens gesloten kunnen worden voor walvisproducten. "Walvisvlees is illegaal in de Europese Unie. We moeten niet tolereren dat dode walvissen via havens als Rotterdam en Hamburg vervoerd worden naar Japan. Door walvisproducten te weigeren zet de EU een rem op de handel en ontmoedigt ze de jacht op walvissen," aldus Hazekamp.

Faeröer-eilanden
De Partij voor de Dieren heeft daarnaast, in samenwerking met Sea Shepherd, de Europese Commissie verzocht om een inbreukprocedure tegen Denemarken te starten vanwege de jaarlijkse afslachting van grienden. Europa moet optreden tegen Denemarken omdat het de Faeröer-eilanden ondersteunt bij de bloedige griendenjacht.

In 2014 deed de Partij voor de Dieren een soortgelijk verzoek. De Europese Commissie weigerde toen echter een inbreukprocedure te starten. Sea Shepherd heeft nu aanvullend bewijs verzameld over de illegale Deense betrokkenheid bij de griendenjacht.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee