PvdD: came­ra­toe­zicht in alle Europese slacht­huizen


17 mei 2017

Alle slachthuizen in Europa moeten verplicht cameratoezicht krijgen om te zorgen dat dieren bij de slacht beter beschermd worden. Europarlementariër Anja Hazekamp heeft daartoe een verzoek ingediend bij de Europese Commissie. Het cameratoezicht moet volgens Hazekamp dienen als aanvulling, niet ter vervanging van het huidige toezicht in slachthuizen.

De Partij voor de Dieren wil dat ernstige misstanden, zoals onlangs geconstateerd in het grootste slachthuis van België, in de toekomst voorkomen worden. Op undercoverbeelden was te zien hoe in het Belgische slachthuis varkens door medewerkers werden geslagen, geschopt en hoe hen onverdoofd de keel werd doorgesneden. Ook werden oormerken van buitenlandse varkens uit de oren van levende varkens gesneden om de herkomst te verdoezelen.

Een aantal Europese landen, waaronder Frankrijk en Nederland, werkt momenteel al aan verscherpt cameratoezicht in slachthuizen. Het parlement in Frankrijk keurde begin dit jaar een wet goed om cameratoezicht vanaf 2018 te verplichten. De Tweede Kamer nam vorige maand een motie van de Partij voor de Dieren aan om verplicht cameratoezicht in te stellen. Europarlementariër Anja Hazekamp wil de maatregel nu uitbreiden naar alle EU-landen.

Zij pleit daarnaast ook voor camera’s in andere onderdelen van de vleesindustrie, zoals veetransporten en -houderijen. De Europese Commissie moet binnen zes weken op het verzoek van Hazekamp reageren.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee