PvdD: illegale acti­vi­teiten bij voor­jaar­s­jacht Malta


28 maart 2017

De Partij voor de Dieren heeft afgelopen weekend in Malta verschillende illegale activiteiten aangetroffen bij de omstreden voorjaarsjacht op trekvogels. Europarlementariër Anja Hazekamp observeerde de Maltese voorjaarsjacht samen met BirdLife Malta en stuitte zaterdag al in het eerste uur van het jachtseizoen op elektronische vogellokkers in het jachtveld. De inzet van elektronische lokroepen bij de vogeljacht is in Europa verboden. Op zondag werd een neergeschoten bruine kiekendief – een beschermde vogelsoort waarop de jacht niet is geopend - aangetroffen. De vogel is naar een dierenarts gebracht en maakt het goed.

Foto: BirdLife Malta

De vastgestelde misstanden komen bovenop het feit dat de jacht op trekvogels die onderweg zijn naar hun broedplaatsen verboden is door de Europese Vogelrichtlijn.

Hazekamp heeft de Maltese regering maandag in een gesprek verzocht om de voorjaarsjacht op trekvogels te sluiten. Ook overhandigde ze een brief, ondertekend door Europarlementariërs uit dertien verschillende landen en afkomstig uit de zeven grootste EU-fracties in het Europees Parlement. In de brief doen de volksvertegenwoordigers een beroep op Malta om de voorjaarsjacht te sluiten en inspanningen tegen illegale jacht te vergroten.

De Maltese staatssecretaris Roderick Galdes (Landbouw, Visserij & Dierenrechten) zal schriftelijk een officiële reactie geven op de brief. Vooralsnog weigert Galdes de voorjaarsjacht te sluiten. Wel heeft hij naar eigen zeggen zeventig handhavers ingezet om illegale jachtactiviteiten te voorkomen.

Hazekamp zal haar bevindingen terugkoppelen naar haar collega’s in het Europees Parlement. Daarnaast blijft ze in nauw contact met BirdLife Malta om op de hoogte te blijven van de situatie. De aangetroffen illegale jachtactiviteiten zal de Partij voor de Dieren aankaarten bij de Europese Commissie.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

PvdD naar Malta om jacht op trekvogels te stoppen

Europarlementariër Anja Hazekamp is zaterdag aangekomen in Malta. Ze eist dat de Maltese regering de voorjaarsjacht op trekvo...

Lees verder

PvdD zet Noorse walvisjacht op EU-agenda

Op aanvraag van de Partij voor de Dieren gaat het Europees Parlement aankomende maand debatteren over de Noorse walvisjacht. ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee