PvdD wil sluiting dolfi­narium Loro Parque


23 januari 2018

De Partij voor de Dieren dringt bij de Europese Commissie aan op sluiting van het dolfinarium ‘Loro Parque’ in Tenerife, omdat het Europese dierenwelzijnsregels voor dierentuinen schendt. "Volgens experts zijn de bassins in het Loro Parque veel te klein en totaal niet afgestemd op de behoeften van orka’s en andere walvisachtigen. Ook hebben de dieren verwondingen, wat duidt op onderlinge agressie die voortkomt uit een ongeschikte leefomgeving," aldus Europarlementariër Anja Hazekamp.

Foto: ANP

De Partij voor de Dieren wijst daarnaast op de rechtszaak over orka Morgan die dinsdag plaatsvond. Morgan strandde in 2010 in de Waddenzee en verblijft momenteel onder barre omstandigheden in Loro Parque. "Morgan is onder valse voorwendselen vanuit Nederland naar Tenerife verplaatst en vervolgens misbruikt voor orkashows en andere commerciële doelen. Dat is in strijd met het internationale CITES-verdrag ter bescherming van bedreigde dier- en plantensoorten. Zowel de Nederlandse als de Spaanse en Europese overheden keken toe hoe het Loro Parque internationale regels aan zijn laars lapte," zegt Hazekamp.

De problemen bij dolfinaria gaan echter verder dan het Loro Parque alleen. "Uit onderzoek blijkt dat het onmogelijk is om orka’s en andere walvisachtigen een acceptabel leven te bieden in gevangenschap. Deze dieren horen in de natuur en niet levenslang opgesloten in kleine bekkens om ze kunstjes te laten doen. Wanneer een dier strandt moet alles in het werk worden gesteld om het terug te laten keren naar zijn natuurlijke leefomgeving," aldus de Partij voor de Dieren.

Gerelateerd nieuws

Europarlementariërs willen glyfosaat-besluit aanvechten bij Europees Hof

Het EU-besluit om het omstreden landbouwgif glyfosaat nog 5 jaar toe te staan in Europa, komt mogelijk voor de rechter. Europ...

Lees verder

Parlementair onderzoek naar Europese gifvergunningen van start

Een speciale commissie van het Europees Parlement gaat onderzoek doen naar de belangenconflicten die gespeeld hebben bij het ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee