Euro­par­le­men­ta­riërs willen glyfosaat-besluit aanvechten bij Europees Hof


12 december 2017

Het EU-besluit om het omstreden landbouwgif glyfosaat nog 5 jaar toe te staan in Europa, komt mogelijk voor de rechter. Europarlementariërs Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren), Eric Andrieu (S&D), Marc Tarabella (S&D), Michèle Rivasi (De Groenen) en Piernicola Pedicini (EFDD) willen de verlenging van het landbouwgif aanvechten bij het Europees Hof van Justitie.

Persconferentie in het Europees Parlement in Straatsburg

Volgens de Europarlementariërs is het besluit om glyfosaat op de markt te houden onwettig. "De Europese Commissie stelt onze gezondheid en het milieu bloot aan schadelijke effecten van glyfosaat en dat is in strijd met Europese regels. Brussel heeft juist de wettelijke plicht om de volksgezondheid en het milieu te beschermen," zegt Anja Hazekamp.

Hazekamp wijst daarnaast op de beïnvloeding van de EU-agentschappen door gifproducent Monsanto: "Brussel kiest duidelijk voor de belangen van de gif-industrie. Er is gebruik gemaakt van studies en onderzoeken die door de gifproducenten zijn gemanipuleerd. EU-instanties hebben serieuze wetenschappelijke waarschuwingen tegen glyfosaat genegeerd en hebben onvoldoende gedaan om alle aspecten over glyfosaat zorgvuldig en onbevooroordeeld te bekijken, terwijl dat hun wettelijke plicht is."

De conclusies van Hazekamp en haar collega’s worden onderschreven in een juridische analyse van Professor Olivier de Schutter en Advocaat Antoine Bailleux.

Het is niet voor het eerst dat het Europees Parlement naar de rechter stapt omdat Brussel weigert de volksgezondheid te beschermen. Zo werd de Europese Commissie in december 2015 al eens veroordeeld door het Europees Hof, omdat ze actie weigerde te ondernemen tegen hormoonverstorende stoffen.

"De Partij voor de Dieren blijft strijden tegen dit onverantwoorde besluit en zal niet stoppen voor glyfosaat uit het milieu, uit onze voeding en uit onze lichamen is verdwenen," aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Vijfjarige verlenging voor Monsanto’s glyfosaat is onverantwoord

"De Europese Commissie brengt met de vijfjarige verlenging van glyfosaat 500 miljoen burgers, dieren en ons milieu doelbewust...

Lees verder

PvdD wil sluiting dolfinarium Loro Parque

De Partij voor de Dieren dringt bij de Europese Commissie aan op sluiting van het dolfinarium ‘Loro Parque’ in Tenerife, omda...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee