EU moet actie onder­nemen tegen grens­over­schrij­dende vervuiling Maas


18 november 2019

De Partij voor de Dieren wil dat Brussel optreedt tegen EU-landen die zorgen voor grensoverschrijdende waterverontreiniging van rivieren als de Maas. Europarlementariër Anja Hazekamp heeft de Europese Commissie middels schriftelijke vragen opgeroepen om lidstaten die drinkwaterbronnen onvoldoende beschermen tot de orde te roepen.

"Dat Nederlandse drinkwaterbedrijven elk jaar vijftig keer de inname van drinkwater moeten stopzetten vanwege vervuiling is onacceptabel. Brussel moet beter erop toezien dat landen zich houden Europese milieuafspraken. Schone rivieren en andere drinkwaterbronnen zijn van levensbelang; niet alleen voor mensen maar ook voor planten en dieren," zegt Hazekamp.

Behalve het handhaven van bestaande milieuafspraken, wil Hazekamp ook dat Europa kijkt op welke punten milieuwetgeving kan worden aangepast om grond- en oppervlaktewateren beter te beschermen. "Bijvoorbeeld door strengere regels te stellen aan het gebruik van landbouwgif en andere chemische stoffen," stelt Hazekamp.

"De Europese waterwetgeving en de pesticidenwetgeving worden momenteel geëvalueerd. Bescherming van grond- en oppervlaktewateren zou in deze evaluaties, gezien het grote belang en de huidige problemen, een prioriteit moeten zijn. De zoveelste innamestop van drinkwater uit een van Nederlands belangrijkste waterbronnen illustreert de noodzaak tot snelle actie," aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Europees Parlement zet veto in voor behoud van de bij

Het Europees Parlement heeft woensdag onder aanvoering van de Partij voor de Dieren een veto ingezet tegen het zogenaamde bij...

Lees verder

PvdD vraagt om spoeddebat in Europees Parlement na kapseizen Roemeens schapentransport

De Europese Commissie moet de export van levende dieren naar landen buiten de EU per direct stopzetten. Daarvoor pleit Europa...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee