PvdD: voorkom nieuwe voor­jaar­s­jacht op trek­vogels


27 februari 2019

Europa moet voorkomen dat Malta komend voorjaar opnieuw de jacht op trekvogels opent. De Partij voor de Dieren heeft de Eurocommissaris Karmenu Vella woensdag gevraagd om op te treden tegen zijn thuisland Malta als het land dit jaar wederom de voorjaarsjacht op voorbijtrekkende vogels opent. In Malta worden elk voorjaar duizenden vogels neergeschoten, hoewel de jacht op trekvogels tijdens de lentemaanden is verboden in Europa. "Dat is niet alleen wreed, maar brengt ook het voortbestaan van soorten in gevaar," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Vanuit Afrika vliegen elke lente miljoenen trekvogels terug naar hun broednestplaatsen in Noord-Europa. Door deze trekvogels te bejagen tijdens het voorjaar, gaan niet alleen de afgeschoten vogels verloren, maar ook de jongen die zij normaalgesproken hadden grootgebracht. De Europese Vogelrichtlijn verbiedt daarom de lentejacht op trekvogels. Maar Malta respecteert deze regels niet,” zegt Hazekamp.

"Veel van de geschoten vogelsoorten zijn kwetsbaar of kennen een dalende populatietrend, zoals de tortelduif, de grauwe kiekendief en de hop. Op papier worden deze vogels niet bejaagd, maar in de praktijk wel. Zo meldden natuurorganisaties vorig jaar dat er duizenden tortelduiven werden afgeschoten. Ook worden er veel illegale jachtmiddelen ingezet, zoals lokapparaten. Malta treedt daar niet tegen op."

Hazekamp reisde zelf naar Malta voor een gesprek met de staatssecretaris van dierenrechten. Die weigerde om een einde te maken aan de lentejacht. Daarom moet Europa nu ingrijpen, vindt Hazekamp. "Het is de taak van de Europese Commissie om erop toe te zien dat Europese natuurbeschermingswetten correct worden toegepast door alle EU-landen. Eurocommissaris Vella moet Malta op het matje roepen en een nieuwe afslachting van trekvogels voorkomen."

Gerelateerd nieuws

Europees Parlement: verbod op gesleep met dieren naar landen buiten de EU

Europese dieren mogen niet langer vervoerd worden naar landen buiten de Europese Unie als niet gegarandeerd is dat ze daar go...

Lees verder

Europa handhaaft bescherming voor wolf ondanks paniekzaaierij

Wolven en andere dieren in het wild die beschermd zijn onder Europese natuurwetgeving, blijven dat ook in de toekomst. De hui...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee