Oproep aan Europa: Stop de voor­jaar­s­jacht!


30 maart 2018

Europarlementariërs van diverse politieke fracties hebben op initiatief van de Partij voor de Dieren de Europese Commissie opgeroepen om een einde te maken aan de voorjaarsjacht op Malta. Miljoenen trekvogels vliegen in de lente vanuit Afrika terug naar Nederland en andere Noord-Europese landen. Maar ze lopen het risico om tijdens hun tocht te worden afgeschoten op het eiland Malta, dat elk jaar steevast de jacht op trekvogels opent. Dat is in strijd met Europese vogelbeschermingsregels, zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Hazekamp organiseerde daarom een speciale bijeenkomst in het Europees Parlement, met milieuorganisaties, de Europese Commissie en natuurexpert- en BBC-presentator Chris Packham. Verschillende aanwezigen riepen tijdens de bijeenkomst de Europese Commissie op om in te grijpen. “Er is concreet bewijs dat EU-regels voor de bescherming van vogels structureel worden overtreden in Malta. Er wordt op grote schaal gebruik gemaakt van illegale jachtmiddelen, zoals elektronische lokapparaten. En elk jachtseizoen worden er veel beschermde vogelsoorten doodgeschoten,” aldus Hazekamp, die tijdens de voorjaarsjacht in 2017 een bezoek bracht aan Malta.

Tijdens haar bezoek aan Malta observeerde Hazekamp de voorjaarsjacht en constateerde ze veel illegale jachtactiviteiten. In een gesprek deed ze daarom een appèl op de Maltese autoriteiten om de voorjaarsjacht te staken. Dat verzoek werd genegeerd.

De Partij voor de Dieren richt zich daarom nu tot de Europese Commissie en ziet zich daarin gesteund door milieuorganisaties en Europarlementariërs uit verschillende fracties. “Om trekvogels te beschermen is het belangrijk dat Europa in actie komt als de Maltese regering het niet zelf doet. In de vroege lente, vlak voor de broedperiode, zijn vogelpopulaties op hun kwetsbaarst. Het is onverantwoord om juist dan de jacht op deze dieren te openen. De voorjaarsjacht moet stoppen!” aldus Hazekamp.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Noorwegen verhoogt opnieuw quota walvisjacht

De Partij voor de Dieren heeft de Europese Commissie opgeroepen om de doorvoer van walvisvlees via EU-havens nog dit jaar te ...

Lees verder

Franse boete op vleesvervangers moet van tafel

De Partij voor de Dieren wil dat een nieuwe, Franse ‘boete op vleesvervangers’ van tafel gaat. Het Franse parlement werkt mom...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee