PvdD: verkoop­verbod op levende kreeften


21 december 2015

Het verkopen en levend koken van kreeften zorgt voor veel pijn en stress en moet gestopt worden. De Partij voor de Dieren dringt daarom bij de Europese Commissie aan op een verkoopverbod op levende kreeften.

Steeds meer viswinkels en zelfs supermarkten verkopen levende kreeften; een fenomeen dat vooral rond de feestdagen opduikt. Kreeften liggen daarbij, zonder voedsel en met vastgebonden scharen, in kale bakken op elkaar gestapeld. Bij de bereiding worden de schaaldieren levend in kokend water gegooid. "Zowel het verkoop- als het bereidingsproces komen neer op dierenmishandeling en dan heeft de overheid de plicht om in te grijpen," zegt Europarlementariƫr Anja Hazekamp.

In schriftelijke vragen roept Hazekamp de Europese Commissie op om regels te maken die kreeften een beter leven moeten bezorgen. Op dit moment vallen kreeften buiten alle EU-regels voor dierenwelzijn. Ook lidstaten zelf verzuimen om kreeften te beschermen. Dat komt door de achterhaalde opvatting dat kreeften geen pijn zouden kunnen voelen. "Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat kreeften wel degelijk angst, stress en pijn ervaren. Dan is het onacceptabel om dieren uit te hongeren in een onnatuurlijke omgeving als een supermarkt en vervolgens levend in een pan kokend water te gooien. Zo gaan we niet met dieren om," aldus Anja Hazekamp.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee