PvdD roept Japanse walvis­jagers terug


30 november 2015

Europarlementariër Anja Hazekamp roept de Japanse regering op om af te zien van de jacht op walvissen in het Zuidpoolgebied. Japan vaart deze week uit voor een drie maanden durende walvisjacht.

In een brief aan de Japanse EU-ambassadeur, Kojiri Shiojiri, vraagt Hazekamp aan Japan om de walvisjacht te stoppen en de walvisvaarders terug te roepen uit Antarctische wateren.

"De walvisvaart is een gruwelijke vorm van jacht, waarbij dieren een langdurige doodsstrijd leveren. Terwijl populaties onder druk staan en walvissen steeds minder voorkomen, achtervolgt Japan deze dieren tot in de ijzige wateren van de Antarctische oceaan. Dat is wreed en in strijd met internationale afspraken," aldus de Partij voor de Dieren.

In haar brief wijst Hazekamp, die lid is van de EU-delegatie voor relaties met Japan, op uitspraken van de Internationale Walviscommissie en het Internationaal Gerechtshof in Den Haag; beide keuren de Japanse walvisjacht af.

De walvisjacht kan volgens de Europarlementariër gevolgen hebben voor de handelsrelatie tussen de EU en Japan. "Deze kwestie zal een grote rol spelen wanneer het Europees Parlement zich moet uitspreken over een eventueel vrijhandelsverdrag tussen Japan en de EU," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

EP steunt PvdD-oproep tegen dierenleed

Het Europees Parlement heeft donderdag de oproep van de Partij voor de Dieren gesteund om een Europese dierenwelzijnsstrategi...

Lees verder

PvdD: verkoopverbod op levende kreeften

Het verkopen en levend koken van kreeften zorgt voor veel pijn en stress en moet gestopt worden. De Partij voor de Dieren dri...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee