Vragen over het verkopen en koken van levende kreeften


Indiendatum: dec. 2015

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord aan de Commissie
Artikel 130 van het Reglement
Anja Hazekamp

Naast groothandelaren en vishandelaren bieden steeds meer supermarkten -als Delhaize en Jumbo- rond de feestdagen levende kreeften aan als delicatesse. Kreeften liggen daarbij op elkaar gepropt, met dichtgebonden scharen in kale waterbakken. Personeel is niet op de hoogte van dierenwelzijnsrichtlijnen. Klanten zullen veelal de kreeften levend koken.

EU-wetten inzake voor landbouwdoeleinden gehouden dieren en inzake bescherming van dieren tijdens doden, zijn op kreeften niet van toepassing. Echter, ook ongewervelde dieren als kreeften kunnen pijn voelen [1,2,3] en angst [4,5] ervaren.

1) Kan de Commissie gemotiveerd aangeven of zij de conclusie onderschrijft dat kreeften lijden als ze worden gehouden in kale waterbakken in supermarkten, en dat het levend koken van de kreeften veel pijn, angst en stress veroorzaakt?

2) Is de Commissie van oordeel dat het welzijn van kreeften, als wezens met bewustzijn en gevoel, gewaarborgd en verbeterd moet worden?

3) Kan de Commissie gemotiveerd aangeven of zij bereid is om samen met de lidstaten het lijden van kreeften te stoppen, bijvoorbeeld door verkoop van levende kreeften te verbieden en te verplichten dat kreeften direct na vangst verdoofd en gedood moeten worden?


[1] http://blogs.nature.com/news/2013/08/experiments-reveal-that-crabs-and-lobsters-feel-pain.html

[2] http://www.washingtonpost.com/national/health-science/do-lobsters-and-other-invertebrates-feel-pain-new-research-has-some-answers/2014/03/07/f026ea9e-9e59-11e3-b8d8-94577ff66b28_story.html?hpid=z5

[3] The Cambridge Declaration on Consciousness

[4] http://www.sciencemag.org/content/344/6189/1293

[5] http://www.scientias.nl/kreeft-ervaart-wellicht-gevoelens-van-angst/

NL

E-016088/2015

Antwoord van de heer Andriukaitis

namens de Commissie

(18.2.2016)

Wat betreft het vermogen van tienpotige kreeftachtigen om pijn te voelen, heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) op 22 december 2005 een advies uitgebracht in verband met de aspecten biologie en welzijn van dieren die voor experimenten en andere wetenschappel?ke doeleinden worden gebruikt[1]. In dit advies is geconcludeerd dat tienpotige kreeftachtigen in staat zijn pijn te voelen. Daarnaast zijn in het advies vijf methoden aangegeven waarvan het waarschijnlijk wordt geacht dat zij pijn en angst veroorzaken, zoals het levend koken van schaaldieren en het plaatsen van levende zeewaterschaaldieren in zoet water.

Het welzijn van tienpotige kreeftachtigen zoals kreeften valt niet onder EU-wetgeving en er staan geen initiatieven op het programma om hiervoor op EU-niveau regels vast te stellen.

[1] http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/292

Interessant voor jou

Question on urgent need to reduce livestock’s impact on climate change

Lees verder

Mondelinge vraag over een EU-verbod op wilde dieren in circussen

Lees verder

Word lid

    Learn More Doneer