PvdD: superzalm weren uit Europa


25 november 2015

De Partij voor de Dieren roept Europa op om te voorkomen dat genetisch gemanipuleerde superzalm in de winkel belandt. De superzalm, waaraan eigenschappen zijn toegevoegd van snel groeiende vissoorten, groeit twee keer zo snel als normale zalm. De knutselvis is in de VS onlangs goedgekeurd voor consumptie.

Foto: npr.org

"Deze superzalm krijgt in de VS geen apart etiket en is voor consumenten niet te onderscheiden van normale zalm. De genetisch gemanipuleerde vis kan daardoor ook ongezien bij ons in de winkel belanden, zoals eerder met vlees en zuivel van gekloonde dieren gebeurde," waarschuwt Europarlementariër Anja Hazekamp. "De EU moet een verbod instellen nu deze superzalm in de schappen dreigt te belanden."

In de Verenigde Staten is onder milieuorganisaties, consumentenbonden en vissers grote weerstand ontstaan tegen de beslissing om de superzalm goed te keuren voor consumptie.

"Het is onzeker wat de gevolgen zijn voor de voedselveiligheid, het milieu en het welzijn van deze vissen. Ook bestaan er grote risico's voor de biodiversiteit als de superzalm in open wateren terecht komt en zich vermengd met natuurlijke vis. In het ergste geval kan dat het voortbestaan van zalm in het wild in gevaar brengen," zegt Hazekamp. We moeten voorkomen dat deze vis op ons bord belandt en dat er op dusdanige wijze met dieren geknutseld wordt om eten te produceren," aldus de Partij voor de Dieren.

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee