Onderzoek WHO telt mee bij herbe­oor­deling glyfosaat


23 juni 2015

Het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat erop wijst dat het landbouwgif glyfosaat kankerverwekkend is, wordt meegenomen bij de herbeoordeling van het middel. Dat heeft de Europese Commissie bevestigd naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren.

Brussel bekijkt momenteel of glyfosaat toegestaan mag blijven in Europa. De WHO concludeerde eerder dit jaar dat glyfosaat, ingrediƫnt van het veelgebruikte bestrijdingsmiddel Roundup, waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen en dieren. Onderzoeken van chemiebedrijven zelf ontkennen dit. De Partij voor de Dieren zet vraagtekens bij de grote rol die chemiebedrijven spelen bij de veiligheidsbeoordeling van hun eigen gif. "Er is veel bewijs dat glyfosaat de gezondheid van mensen en dieren schaadt en rivieren en andere oppervlaktewateren vervuilt. Deze bewijzen moeten serieus worden genomen," zegt Europarlementariƫr Anja Hazekamp.

"De toezegging dat het onderzoek van de WHO wordt meegenomen bij de herbeoordeling van glyfosaat is positief. Maar het blijft afwachten of Brussel inderdaad met een onafhankelijke eindconclusie komt en dit gif voor eens en altijd in de ban doet," aldus Anja Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Doe mee: Geen censuur op natuur!

Onderteken de actie Geen censuur op natuur en zorg ervoor dat de Veluwe, de Ardennen, de Waddenzee en 27.000 andere natuurgeb...

Lees verder

One Single Planet naar Europees Parlement

De film One Single Planet wordt deze week vertoond op een prominente plek in het Europees Parlement te Brussel. De Partij voo...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee