Na drie maanden doelloos rond­zwerven op zee worden over­le­vende koeien op Elbeik-schip alsnog afgemaakt


25 maart 2021

In Spanje wordt vandaag begonnen met het doden van de nog levende koeien op het schip Elbeik. Het schip vertrok eind december 2020 vanuit de Spaanse haven in Tarragona met 1776 dieren aan boord naar het Midden-Oosten. Bij aankomst in Libië werd het schip geweigerd, wegens vermoedens van blauwtongbesmetting van dieren aan boord. Sindsdien zwierf de Elbeik drie maanden doelloos rond op zee.

"Met de dieren aan boord gaat het heel slecht. Zo’n tweehonderd koeien zijn onderweg gecrepeerd. Ze hebben drie maanden in een laadruim gestaan in hun eigen uitwerpselen. Een ware martelgang," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp. Hazekamp is ter plaatse en brengt verslag uit aan de parlementaire enquêtecommissie diertransporten, die momenteel onderzoek doet naar ernstige misstanden bij transport van dieren.

De Partij voor de Dieren pleit voor een totaalverbod op het exporteren van dieren naar landen buiten de Europese Unie. "Helaas is het geen uitzondering dat er tijdens zeetransporten honderden tot duizenden dieren overlijden onderweg vanwege de barbaarse omstandigheden waarin ze worden vervoerd. Transporten naar Afrika en het Midden-Oosten duren wekenlang, vaak onder extreme temperaturen. Ook ontstaan er vaker grote ongeregeldheden en ongelukken. Dit kun je dieren niet aan doen, we moeten af van dit soort transporten," aldus Hazekamp.

De Europese Commissie kondigde eerder aan dat ze in 2023 wil beginnen met een aanpassing van de EU-regels voor diertransporten, maar zegt in de tussentijd niets te kunnen ondernemen tegen lange afstand transporten.

Nederland
Ook Nederland transporteert jaarlijks nog steeds duizenden dieren naar verre bestemmingen over zee, zo bleek onlangs uit cijfers van de NVWA. Tweede Kamerlid Frank Wassenberg heeft de Nederlandse regering in Kamervragen opgeroepen om per direct een einde te maken aan langeafstandstransporten van dieren vanuit Nederland naar landen buiten de EU. "Nederland mag deze inhumane transporten niet nog jarenlang toestaan in afwachting van een mogelijk EU-verbod, maar moet nu zelf actie ondernemen," aldus Wassenberg.

Wassenberg vraagt de regering daarnaast om in Brussel actief het voortouw te nemen om een Europees verbod op export van levende dieren voor elkaar te krijgen.


Gerelateerd nieuws

PvdD maakt bezwaar tegen loslaten Europese BSE-maatregelen

De Partij voor de Dieren heeft dinsdag bezwaar aangekondigd tegen het loslaten van een deel van de Europese maatregelen die i...

Lees verder

Hoor­zitting Europees Parlement na succesvol burger­ini­ti­atief ‘Stop de kooien’

De EU moet zo snel mogelijk een wettelijk verbod invoeren op het houden van dieren in kooien. Die oproep doet Europarlementar...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee