Duizenden koeien al maan­denlang vast op zeetransport


PvdD: rampenplan nodig zolang EU niet overgaat tot verbod op export levende dieren

24 februari 2021

2671 koeien bedoeld voor export naar het Midden-Oosten dobberen al sinds december rond op de twee vrachtschepen Elbeik en Karim Allah. De schepen vertrokken twee maanden geleden vanuit Spaanse havens, maar werden bij aankomst geweigerd in Turkije vanwege verdenking op blauwtong. De schepen vertrokken vervolgens naar Libië, maar mochten ook daar niet aanmeren, waarna de schepen terugvoeren richting Europa.

De Elbeik, met 1776 dieren aan boord, dobbert momenteel nog steeds rond vlakbij de Cypriotische haven van Famagusta. De Karim Allah, die in december vertrok met 895 levende dieren aan boord, is teruggevaren richting de Spaanse haven van Cartagena, waar het schip sinds afgelopen zondag ronddobbert zonder aan te meren. Zowel Cypriotische als Spaanse autoriteiten grijpen om uiteenlopende redenen niet in. Dierenbeschermingsorganisaties vrezen dat de nog levende dieren aan boord door een ware hel gaan.

De Partij voor de Dieren eist in spoedvragen aan de Europese Commissie dat de dieren zo snel mogelijk de nodige medische zorg krijgen en dat de vervoerslicentie van beide schepen wordt ingetrokken. Ook heeft de partij in een brief aan Eurocommissaris Kyriakides (Volksgezondheid & Voedselveiligheid) opnieuw aangedrongen op een totaalverbod op het exporteren van levende dieren naar landen buiten de Europese Unie.

Europarlementariër Anja Hazekamp noemt het “onbegrijpelijk” dat er geen enkel rampenplan klaarligt bij zeetransporten die weken- tot maandenlang duren. “Dit is een ware martelgang voor de dieren die zich al meer dan twee maanden aan boord van de gammele en totaal ongeschikte schepen bevinden en niemand grijpt in. Zolang dit soort barbaarse transporten nog niet zijn verboden, moet er op zijn minst een rampenplan klaarliggen zodat er kan worden ingegrepen als het mis gaat,” zegt Hazekamp.

De Europarlementariër wijst erop dat de gebeurtenis niet op zichzelf staat. “Dit is de zoveelste scheepsramp waarbij grote problemen ontstaan en duizenden dieren doelbewust in afschuwelijke situaties worden gebracht. De Europese Commissie wil pas in 2023 beginnen met het aanscherpen van de regels voor diertransporten. We kunnen dieren niet al die tijd aan hun lot overlaten,” aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Brandbrief tegen herbevolken Europese nertsenfokkerijen

Het herbevolken van Europese nertsenfokkerijen is levensgevaarlijk en moet daarom worden verboden, in elk geval voor het kome...

Lees verder

PvdD: voorkom bijvangst dolfijnen en illegaal lozen van ondermaatse vissen met cameratoezicht

De Partij voor de Dieren wil camera’s inzetten op vissersboten om de bijvangst van dolfijnen, zeevogels en andere kwetsbare d...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee