Hoor­zitting Europees Parlement na succesvol burger­i­ni­­ti­atief ‘Stop de kooien’


PvdD: wettelijk EU-verbod op houden van dieren in kooien

15 april 2021

De EU moet zo snel mogelijk een wettelijk verbod invoeren op het houden van dieren in kooien. Die oproep doet Europarlementariër Anja Hazekamp donderdag tijdens een officiële hoorzitting in het Europees Parlement, naar aanleiding van het succesvolle burgerinitiatief ‘Stop de kooien’, ondertekend door 1,4 miljoen burgers.

Meer dan 342 miljoen dieren die in Europa worden gehouden voor voedselproductie, brengen hun leven door in kooien. In Nederland gaat het om zo'n 5,5 miljoen dieren. Kippen, kwartels, konijnen, varkens, eenden, ganzen en kalfjes behoren tot de diersoorten die in kooien gehouden worden "Deze dieren hebben geen bewegingsruimte en kunnen zich vaak niet eens omdraaien of uitstrekken door ruimtegebrek. Hun leven is één grote lijdensweg,” zegt Hazekamp.

Volgens recent onderzoek door het Europees Parlement, waaraan onder meer de Universiteiten van Utrecht en Wageningen meewerkten, is het mogelijk om de veehouderij volledig kooivrij te maken. EU-wetgeving is hiervoor het beste middel, aldus het onderzoek.

"Experts en wetenschappers zijn het er allang over eens dat het gebruik van kooien wreed, achterhaald en onnodig is. En nu vragen ook burgers massaal om dieren beter te beschermen en ze voorgoed uit deze kooien te bevrijden. Het is nu aan de Europese Commissie om te laten zien dat ze het burgerinitiatief als democratisch instrument serieus neemt en dat burgers niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk voor verandering kunnen zorgen,” aldus Anja Hazekamp.

De hoorzitting naar aanleiding van het burgerinitiatief 'Stop de kooien' is donderdag 15 april tussen 9:00 en 12:00 uur live te volgen op de website van het Europees Parlement.

Gerelateerd nieuws

Na drie maanden doelloos rondzwerven op zee worden overlevende koeien op Elbeik-schip alsnog afgemaakt

In Spanje wordt vandaag begonnen met het doden van de nog levende koeien op het schip Elbeik. Het schip vertrok eind december...

Lees verder

Tweede Kamer wil definitief einde aan maandelijks EU-verhuiscircus

Den Haag, 20 mei - Mark Rutte moet zich op de aankomende Europese top sterk maken voor een definitief einde aan het maandelij...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee