PvdD maakt bezwaar tegen loslaten Europese BSE-maat­re­gelen


Brussel wil kippen en runderen weer voeren aan varkens en varkens aan kip

16 maart 2021

De Partij voor de Dieren heeft dinsdag bezwaar aangekondigd tegen het loslaten van een deel van de Europese maatregelen die in 2001 werden ingevoerd tegen BSE, ofwel ‘gekke koeienziekte’. De Europese Commissie wil het bestaande verbod om dieren te voeren aan andere (landbouw)dieren voor een groot deel opheffen.

“Het opheffen van het broodnodige verbod om dieren aan elkaar te voeren is zeer onverstandig. Midden in deze pandemie, besluit Brussel om die toch al ernstig verstoorde relatie tussen mens, dier en natuur nóg verder te verstoren, om niet te zeggen verder te verzieken,” zegt Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). Ze roept de Europese Commissie op om zich te bezinnen op de maatregel. “Mocht de Commissie deze onverantwoorde maatregel er toch door willen drukken, dan kan ze op bezwaar rekenen vanuit het Parlement,” aldus Hazekamp dinsdag in een debat met de Europese Commissie in de Milieucommissie van het Europees Parlement.

Volgens de Europese Commissie kan het voeren van dieren aan andere dieren veilig. Door de nieuwe maatregel mogen varkens weer gevoerd worden aan kip en kip weer aan varkens. Rundergelatine en collageen zouden volgens de plannen weer gevoerd mogen worden aan niet-herkauwende dieren als varkens en paarden.

Volgens Hazekamp is het voeren van varkens aan kippen een totaal onnatuurlijke situatie, die ongezond is voor de dieren en mogelijk erg risicovol voor de mens. “Een duurzame landbouw- en voedselsector zou in moeten zetten op een eiwittransitie, waarin mensen minder vlees en meer groenten en peulvruchten consumeren. De huidige pandemie zou tot het besef moeten leiden dat we een radicale breuk met de ongezonde praktijken van vroeger moeten inzetten. Maar de Commissie doet met dit voorstel het tegenovergestelde."