Amazo­newoud plat­ge­brand, mede door EU-handels­beleid


PvdD: Mercosur handelsdeal met Brazilie moet van tafel

9 september 2019

"De Amazone wordt platgebrand voor óns rundvlees en voor óns veevoer. En dat zal alleen maar erger worden als Europa de Mercosur handelsdeal met Brazilië en andere landen uit Zuid-Amerika doorzet. De handelsdeal moet daarom van tafel." Dat heeft Europarlementariër Anja Hazekamp duidelijk gemaakt op de eerste milieuvergadering van het Europees Parlement na het zomerreces.

Eurocommissaris Malmström van Handel was door de milieucommissie uitgenodigd voor de vergadering, maar weigerde zich te komen verantwoorden. "Beschamend," vindt Hazekamp.

"Het Amazonegebied is van enorm belang voor de biodiversiteit; er leven tienduizenden soorten bomen, planten, zoogdieren, insecten, reptielen, amfibieën en vissen. Ook voor het klimaat is de Amazone cruciaal: het regenwoud slaat enorm veel CO2 op, die vrijkomt door de ontbossing. Er is terecht veel ophef over het optreden van de Braziliaanse President Bolsonaro. Maar het vernielen van de Amazone is ook een rechtstreeks gevolg van de Europese handelspolitiek."

Hazekamp wijst erop dat Europa afgelopen jaar bijna anderhalf miljoen ton soja en 140 duizend ton rundvlees uit Brazilië importeerde. "Die import wordt nog groter als de Mercosur-handelsdeal doorgaat. Braziliaans vlees en sojaproducten kunnen dan nog goedkoper worden ingevoerd. Als we de branden in de Amazone en het wereldwijde biodiversiteitsverlies écht willen stoppen, dan moet Europa daarnaar handelen. Om te beginnen door Mercosur een halt toe te roepen," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Hazekamp doet aangifte tegen vervoerder massatransport en eist strafprocedure

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft de Europese Commissie opgeroepen om een strafprocedure te starten tegen Roemenië wegen...

Lees verder

Anja Hazekamp benoemd tot voorzitter dierenwelzijnsverbond in Europees Parlement

Anja Hazekamp is donderdag benoemd tot nieuwe voorzitter van het partijoverstijgende Europese samenwerkingsverband voor diere...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee