Geheime laad­ruimtes met schapen gevonden op gekap­seisd horror­schip Queen Hind


'Straf­pro­cedure tegen Roemenië onont­ko­melijk'

4 februari 2020

Een strafprocedure tegen Roemenië is ‘onontkomelijk’. Dat zegt Europarlementariër Anja Hazekamp naar aanleiding van nieuwe berichten over de ramp met het in Roemenië gekapseisde schip Queen Hind, waarbij duizenden schapen omkwamen.

Afgelopen weekend startte bergingsbedrijf GSP met het opruimen van de resten van de Queen Hind. Tijdens deze werkzaamheden trof het bedrijf geheime laadruimtes aan op het schip. Naar verluidt vervoerde de Queen Hind 14.600 schapen. Maar de geheime scheepsdekken boden plaats aan duizenden schapen extra, aldus de directeur van GSP in de Roemeense krant Adevărul.

Roemeense autoriteiten zouden de geheime ruimtes tijdens een eigen onderzoek niet hebben gevonden. "Dit is een nieuwe aanwijzing dat het schip bewust is overbeladen," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Dierenorganisatie Animals International suggereerde vlak na de scheepsramp al dat overbelading ten grondslag lag aan het zinken van de Queen Hind.

"Europa moet nu hard optreden"
Hazekamp heeft de kwestie in schriftelijke vragen aangekaart bij de Europese Commissie. Zij wil een Europees onderzoek naar de zaak en eist een inbreukprocedure tegen Roemenië. "De Roemeense autoriteiten houden onvoldoende toezicht op diertransporten en helpen mogelijk zelfs actief mee om misstanden onder het tapijt te vegen. Ze zijn hier keer op keer op aangesproken, Europa moet nu hard optreden," zegt Hazekamp.

Naast sancties voor Roemenië pleit Hazekamp ook in bredere zin voor vernieuwde regels voor diertransporten. "Zowel de lidstaten als het Europees Parlement willen betere regels om dieren tijdens transport te beschermen. De Europese Commissie heeft geen enkele reden om de roep om nieuwe regelgeving te negeren en dieren nog langer te laten lijden," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Hazekamp eist Europese actie na bevindingen over konijnenindustrie

Europa moet de misstanden in de konijnenindustrie zo snel mogelijk aanpakken. Daarvoor heeft Europarlementarier Anja Hazekamp...

Lees verder

Europese Commissie verwacht adequate aanpak stikstofbelasting natuurgebieden en dreigt met inbreukprocedures

De Europese Commissie verwacht dat Nederland en andere lidstaten alle significante stikstofbelasting van natuurgebieden ‘adeq...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee