Europese Commissie verwacht adequate aanpak stik­stof­be­lasting natuur­ge­bieden en dreigt met inbreuk­pro­ce­dures


4 februari 2020

De Europese Commissie verwacht dat Nederland en andere lidstaten alle significante stikstofbelasting van natuurgebieden ‘adequaat aanpakken’. Dat heeft Eurocommissaris Sinkevičius geantwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. Sinkevičius verwijst daarbij expliciet naar de uitspraakvan het EU Hof van Justitie in de zaken die Nederlandse natuurorganisaties aanspanden tegen Gelderland en Limburg.

Daarnaast sluit de Europese Commissie niet uit dat stikstofgrenswaarden die door Duitsland, België en andere lidstaten worden toegepast ook ‘onverenigbaar zijn met natuurrichtlijnen’. ‘Indien de Commissie vaststelt dat dit het geval is, zal zij passende maatregelen nemen en, waar nodig, inbreukprocedures inleiden’, aldus Sinkevičius.

"Planten, dieren- en insectensoorten sterven massaal uit; dat is een duidelijk teken dat we de natuur overbelasten. Het is wrang dat landen pas aanstalten maken om hun natuur te beschermen als er sancties dreigen. Wellicht doet deze waarschuwing van de Europese Commissie het besef doordringen dat er echt concrete maatregelen, zoals inkrimping van de vee-industrie, nodig zijn. Natuur is onmisbaar," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Geheime laadruimtes met schapen gevonden op gekapseisd horrorschip Queen Hind

Een strafprocedure tegen Roemenië is ‘onontkomelijk’. Dat zegt Europarlementariër Anja Hazekamp naar aanleiding van nieuwe be...

Lees verder

PvdD vraagt om spoeddebat over 'TTIP-Light'

Europarlementariër Anja Hazekamp vraagt vandaag in Straatsburg een spoeddebat aan in het Europees Parlement over de handelsbe...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee