Franse boete op vlees­ver­vangers moet van tafel


24 april 2018

De Partij voor de Dieren wil dat een nieuwe, Franse ‘boete op vleesvervangers’ van tafel gaat. Het Franse parlement werkt momenteel aan een wet die benamingen als ‘vegetarische worst’ en ‘soja steak’ verbiedt. Vegetarisch vlees mag door de nieuwe wet niet meer als dusdanig verkocht worden in Frankrijk, op straffe van een boete die kan oplopen tot 300.000 euro.

Volgens Europarlementariër Anja Hazekamp belemmert de Franse wet de vrije verkoop van vegetarische producten en wordt het mensen hierdoor moeilijker gemaakt om voor plantaardige alternatieven te kiezen. "Vleesvervangers zijn veel minder schadelijk voor het milieu en er hoeven geen dieren voor naar de slachtbank. We moeten het mensen die op zoek gaan naar vegetarische alternatieven voor vlees niet moeilijk gaan maken."

Hazekamp bestrijdt dat de naam ‘vegetarische worst’ misleidend zou zijn voor consumenten. "Als er maar duidelijk op de verpakking staat dat het gaat om een vegetarisch of plantaardig product en alle ingrediënten op het etiket staan, weten consumenten best of ze vlees of een vleesvervanger kopen," zegt de Europarlementariër. De Partij voor de Dieren heeft de Franse boete op vleesvervangers in schriftelijke vragen aangekaart bij de Europese Commissie.

Gerelateerd nieuws

Oproep aan Europa: Stop de voorjaarsjacht!

Europarlementariërs van diverse politieke fracties hebben op initiatief van de Partij voor de Dieren de Europese Commissie op...

Lees verder

Dierproeven voor cosmetica wereldwijd verbieden

Het Europees Parlement heeft donderdag met steun van de Partij voor de Dieren opgeroepen om het testen van cosmetica op diere...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee