Dier­proeven voor cosmetica wereldwijd verbieden


3 mei 2018

Het Europees Parlement heeft donderdag met steun van de Partij voor de Dieren opgeroepen om het testen van cosmetica op dieren wereldwijd te verbieden.

"Al in 2004 verbood de EU dierproeven voor make-up, crèmes, shampoo en andere cosmetische producten. Nu, bijna vijftien jaar later, ligt er nog steeds cosmetica in de winkel waarvoor dieren hebben geleden. "Het is tijd dat het verbod in de EU wordt gehandhaafd en dat cosmetica die getest is op dieren nu echt wereldwijd uit de schappen verdwijnt," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

De Partij voor de Dieren wijst op het feit dat er nog steeds cosmetica in de schappen ligt die buiten Europa op dieren is getest. "Daar schieten dieren dus niets mee op," aldus Hazekamp. “De ongebreidelde vrijhandel die Europa nastreeft leidt ertoe dat we foute producten steeds moeilijker uit de winkel kunnen houden. Het is goed dat het Europees Parlement vandaag duidelijk heeft aangegeven dat dierenwelzijn voorrang heeft op de handel in op dieren geteste cosmetica. Daarnaast is het belangrijk om andere landen te overtuigen dat het testen van cosmetica op dieren onnodig en onacceptabel is.”

Maar ook in Europa zelf wordt het verbod om cosmetica op dieren te testen volgens Hazekamp nog te vaak omzeild. "Onder de Europese chemicaliënwetgeving is het bijvoorbeeld nog steeds mogelijk om dierproeven uit te voeren. Het is daarom belangrijk dat Brussel één lijn trekt in de verschillende EU-wetgevingen. Voor de dieren zelf maakt het namelijk niet uit onder welke wet, onder welke uitzondering of voor welk product ze in een lab worden gedood," aldus het parlementslid.

Gerelateerd nieuws

Franse boete op vleesvervangers moet van tafel

De Partij voor de Dieren wil dat een nieuwe, Franse ‘boete op vleesvervangers’ van tafel gaat. Het Franse parlement werkt mom...

Lees verder

PvdD verzet zich tegen overbevissing Noordzee

Nederlands grootste natuurgebied, de Noordzee, krijgt een Europees visserijplan dat overbevissing legaliseert. Het meerjarige...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee