Europees Parlement wil EU-subsidies stie­ren­vechten defi­nitief verbannen


30 mei 2018

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft een voorstel van de Partij voor de Dieren gesteund om de landbouwregels van de EU zodanig aan te passen dat geen subsidiegeld meer bij stierenvechten terecht komt. Naar schatting komen er op dit moment jaarlijks miljoenen euro’s EU-subsidies terecht bij het fokken van vechtstieren.

Al in 2015 nam het Europees Parlement een voorstel aan om fokkers van vechtstieren uit te zonderen van Europese landbouwsubsidies. De Europese Commissie - het dagelijkse EU-bestuur dat het verzoek moet uitvoeren - bleef echter volhouden dat onder de huidige landbouwregels niet te voorkomen is dat geld van Europese belastingbetalers bij stierengevechten terecht komt.

"Het is nu aan de Europese Commissie om de regels zodanig aan te passen dat er geen cent meer terecht komt bij stierengevechten. De landbouwregels worden de komende jaren toch al drastisch aangepast, dus dit is het ideale moment om subsidies voor stierenvechten eindelijk te schrappen. Stierenvechten is pure dierenmishandeling die bij veel mensen weerstand oproept. Het is onacceptabel dat mensen uit Nederland en de rest van Europa hier ongewild aan meebetalen," aldus Anja Hazekamp.

Het voorstel van de Partij voor de Dieren maakt onderdeel uit van een parlementair voorstel over de toekomst van voedsel en landbouw. Naar verwachting publiceert de Europese Commissie op 1 juni een wetgevend voorstel voor hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Gerelateerd nieuws

PvdD verzet zich tegen overbevissing Noordzee

Nederlands grootste natuurgebied, de Noordzee, krijgt een Europees visserijplan dat overbevissing legaliseert. Het meerjarige...

Lees verder

"Europa moet álle handel in ivoor verbieden"

De Partij voor de Dieren heeft de Europese Commissie opgeroepen om álle handel in ivoor te verbieden om olifantenstroperij in...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee