PvdD verzet zich tegen over­be­vissing Noordzee


29 mei 2018

Nederlands grootste natuurgebied, de Noordzee, krijgt een Europees visserijplan dat overbevissing legaliseert. Het meerjarige 'Noordzeeplan' dat dinsdag door het Europees Parlement definitief werd goedgekeurd, is daarmee in strijd met de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties ter bescherming van zeeën en oceanen. Europarlementariër Anja Hazekamp, die betrokken was bij de onderhandelingen over het voorstel, stemde namens de Partij voor de Dieren tegen het Noordzeeplan.

"Europa geeft met dit plan het signaal af dat het prima is om zeeën en oceanen te blijven plunderen. In VN-verband en op Europees niveau is afgesproken om voor 2020 een einde te maken aan overbevissing. Toch staat er in dit Noordzeeplan, dat onder voorwaarden de bovengrens van ‘Maximale Duurzame Opbrengst’ overschreden mag worden. Dat is in simpele woorden dus gewoon overbevissen," zegt Hazekamp.

Steun
In september steunde een meerderheid van het Europees Parlement nog een wijzigingsvoorstel van de Partij voor de Dieren, dat de ‘Maximale Duurzame Opbrengst’ als absolute bovengrens hanteerde. Onder druk van Nederland en andere EU-lidstaten werd tijdens de onderhandelingen over het Noordzeeplan echter een nieuwe, hogere bovengrens bepaald, die de technische naam ‘F-upper’ meekreeg.

"Deze nieuwe bovengrens legaliseert overbevissing," stelt Hazekamp. ”De term ‘Maximaal Duurzame Opbrengst’ impliceert dat je vispopulaties al maximaal onder druk zet, op een manier die nog nét verantwoord wordt geacht. De visserijdruk op vissen nog verder opvoeren is onverantwoord, maar het gebeurt wel met dit plan."

Beschermingsmaatregelen geschrapt
Hazekamp heeft daarnaast kritiek op het feit dat beschermingsmaatregelen voor haaien, roggen en andere soorten waarop visserij verboden is, volledig uit het plan zijn geschrapt. "De Noordzee vormt het grootste natuurgebied van Nederland, met van oorsprong een grote soortenrijkdom. Met dit plan krijgen de Noordzee en de dieren die daarin leven niet de bescherming die ze verdienen."

Ultieme poging
Dinsdag stemde het Europees Parlement over het Noordzeeplan. Dit keer over een verzwakte versie die het resultaat is van de onderhandelingen met de Europese Commissie en de 28 EU-lidstaten. In een ultieme poging probeerde de Partij voor de Dieren tijdens de stemming nogmaals een meerderheid van het Europees Parlement zover te krijgen om de niet-duurzame bovengrens ‘F-upper’ uit het Noordzeeplan te verwijderen en zo overbevissing te beëindigen.

Zes grote milieuorganisaties hadden Europarlementariërs opgeroepen om de voorstellen van de Partij voor de Dieren te steunen, maar de grote, compromisgezinde fracties in het Europees Parlement stemden dit keer - anders dan in september - wél in met de overbevissingsplannen.

Gerelateerd nieuws

Dierproeven voor cosmetica wereldwijd verbieden

Het Europees Parlement heeft donderdag met steun van de Partij voor de Dieren opgeroepen om het testen van cosmetica op diere...

Lees verder

Europees Parlement wil EU-subsidies stierenvechten definitief verbannen

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft een voorstel van de Partij voor de Dieren gesteund om de landbouwregels van ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee