Europa moet wachten op burger­ini­ti­atief glyfosaat


13 januari 2017

De Partij voor de Dieren eist van de Europese Commissie dat ze de Europese licentie voor landbouwgif glyfosaat niet verlengt, voordat het onlangs officieel geregistreerde Europees burgerinitiatief 'Ban Glyphosate' volledig is behandeld. Europarlementariër Anja Hazekamp wil garanties van de Europese Commissie dat het initiatief serieus wordt meegewogen bij de beslissing over glyfosaat.

"Het vertrouwen in de EU is bij veel burgers tot een nulpunt gedaald. Brussel kan het zich niet veroorloven om burgerinitiatieven te negeren," aldus Europarlementariër Anja Hazekamp.

De huidige EU-licentie voor glyfosaat loopt begin 2018 af en valt samen met de eindtermijn van het burgerinitiatief 'Ban Glyphosate', dat op 25 januari officieel van start gaat. De indieners van het initiatief hebben twaalf maanden de tijd om minimaal 1 miljoen handtekeningen te verzamelen. Als dit lukt moet de Europese Commissie een hoorzitting organiseren en gemotiveerd antwoord geven op het verzoek om glyfosaat te verbieden. "Het zou respectloos en ondemocratisch zijn als op het moment van de hoorzitting het besluit over glyfosaat al is genomen," zegt Hazekamp.

Volgens de in kankeronderzoek gespecialiseerde tak van de Wereldgezondheidsorganisatie, IARC, is glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat glyfosaat een hormoonverstorende werking heeft. Toch besloot de Europese Commissie in juni 2016 om de EU-licentie voor glyfosaat met achttien maanden te verlengen. Aanvankelijk wilde de Commissie de licentie zelfs met vijftien jaar verlengen, maar dankzij protest van verschillende EU-landen en Europarlementariërs werd dit voorkomen.

De Partij voor de Dieren maakte zowel in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement bezwaar tegen het op de markt houden van glyfosaat.

Gerelateerd nieuws

Doorbraak: 27.000 Europese natuurgebieden blijven beschermd!

De Waddenzee, de Veluwe en 27.000 andere natuurgebieden in Europa blijven beschermd door de Europese Vogel- en Habitatrichtli...

Lees verder

Malta in Europees Parlement aangesproken op vogeljacht

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft de Maltese premier Joseph Muscat woensdag in het Europees Parlement opgeroepen om een ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee