EP steunt PvdD-voorstel tegen over­be­vissing in Noordzee


14 september 2017

Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een pakket aan beschermingsmaatregelen die de overbevissing in de Noordzee moeten terugbrengen. De Partij voor de Dieren kreeg steun voor haar voorstel om nooit boven het niveau van de Maximaal Duurzame Opbrengst te vissen. De bovengrens treedt vanaf komend jaar in werking als de 28 EU-landen daarmee instemmen.

"De Maximaal Duurzame Opbrengst (MDO) moeten we als absolute bovengrens hanteren bij het vaststellen van de nationale visquota; het woord 'maximaal' laat namelijk geen enkele ruimte voor interpretatieverschillen," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

Hazekamp wijst erop dat zelfs als op het niveau van MDO gevist wordt, de druk op vispopulaties groot blijft. "Visserijplannen zouden zich niet enkel moeten richten op hoe de mens het maximale uit zee kan halen. Herstel en behoud van marine ecosystemen zou het primaire doel van dit soort plannen moeten zijn."

De Europarlementariër is dan ook niet te spreken over partijen in het Europees Parlement die de bovengrens van Maximaal Duurzame Opbrengst proberen op te rekken.

"In internationale verdragen is vastgelegd dat de overbevissing van onze wateren in 2015 gestopt moest zijn. Dat is al uitgesteld naar 2020. Nu er daadwerkelijk minder gevist moet worden, zie je dat partijen koudwatervrees krijgen. Maar door nu te blijven overbevissen, wordt op lange termijn niemand een dienst bewezen," waarschuwt Hazekamp.

Op initiatief van de Partij voor de Dieren werd donderdag tevens gestemd over een verbod op staand want netten voor de kust van de Noordzee. Zoogdieren zoals, bruinvissen, zeehonden en zeevogels raken geregeld onbedoeld verstrikt in de netten, waardoor ze een verstikkingsdood sterven. Het voorstel om staand want netten te verbieden werd verworpen in de plenaire stemming. Voorstellen om maatregelen te nemen ter beperking van recreatieve visserij kregen wel bijval in het Europees Parlement.

Gerelateerd nieuws

Europees Parlement: Noorwegen moet walvisjacht stoppen

Het Europees Parlement heeft zich met grote meerderheid achter een motie van de Partij voor de Dieren geschaard die Noorwegen...

Lees verder

PvdD uit grote kritiek tijdens EU-hoorzitting Monsanto Papers

De Partij voor de Dieren heeft woensdag grote kritiek geuit op de Europese Voedselautoriteit, EFSA, tijdens een speciale hoor...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee