PvdD uit grote kritiek tijdens EU-hoor­zitting Monsanto Papers


11 oktober 2017

De Partij voor de Dieren heeft woensdag grote kritiek geuit op de Europese Voedselautoriteit, EFSA, tijdens een speciale hoorzitting in het Europees Parlement over de ‘Monsanto Papers’. Europarlementariër Anja Hazekamp trok de Europese risicoanalyse van onkruidverdelger glyfosaat in twijfel en vond daarbij onder andere professor Christopher J. Portier (Universiteit Maastricht), de International Agency for Research on Cancer (IARC) en onderzoeksjournaliste Carey Gillam aan haar zijde. Ook hekelde ze het feit dat Monsanto had geweigerd zich tijdens de hoorzitting te komen verantwoorden.

"Uit de Monsanto Papers blijkt dat de gif-industrie wetenschappers heeft betaald om tot de vooraf bepaalde conclusie te komen dat glyfosaat veilig is. De gebruikte onderzoeken zijn betaald en geschreven door de gif-industrie. Daarnaast is wetenschappers geld geboden om hun naam aan deze onderzoeken te verbinden. Het is stuitend dat de Europese voedselwaakhond dit soort ‘studies’ slikt als zoete koek. Als de Europese Commissie zich bij haar besluit over een nieuwe toelating van glyfosaat baseert op dit soort gemanipuleerd onderzoek, brengt ze doelbewust miljoenen mensen, dieren en ons milieu in gevaar," aldus Hazekamp.

"De IARC is tot de conclusie gekomen dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. En uit de Monsanto Papers blijkt dat het officiële EU-standpunt, dat glyfosaat veilig is, ondeugdelijk tot stand is gekomen. Het voorzorgsbeginsel mag niet langer genegeerd worden; glyfosaat moet zo snel mogelijk van de markt."

Experts toonden zich tijdens de hoorzitting bezorgd over het feit dat EFSA tijdens haar evaluatie meerdere onderzoeken heeft genegeerd, die erop wijzen dat glyfosaat kankerverwekkend is. De International Agency for Research on Cancer merkte op, dat onderzoeken die betaald zijn door de industrie vaak niet de juiste conclusies trekken. EFSA bevestigde tijdens de zitting de onderzoeken van Monsanto betrouwbaar te vinden.

Gerelateerd nieuws

EP steunt PvdD-voorstel tegen overbevissing in Noordzee

Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een pakket aan beschermingsmaatregelen die de overbevissing in de Noordz...

Lees verder

Europees Parlement keert zich tegen 10-jarige glyfosaat-verlenging

’s Werelds meest gebruikte onkruidverdelger, glyfosaat, moet binnen vijf jaar compleet verboden zijn. Dat heeft het Europees ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee