Europees Parlement: Noorwegen moet walvis­jacht stoppen


12 september 2017

Het Europees Parlement heeft zich met grote meerderheid achter een motie van de Partij voor de Dieren geschaard die Noorwegen oproept om de commerciële jacht op walvissen te staken. Ook wil het Europees Parlement dat Noors walvisvlees niet langer via Europese havens wordt vervoerd naar Japan.

"Deze uitspraak van het Europees Parlement verhoogt de internationale druk op Noorwegen. Walvisjacht is wreed en vormt een gevaar voor het voortbestaan van deze indrukwekkende dieren," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

De jacht op walvissen is sinds 1986 wereldwijd verboden, maar Noorwegen, Japan en IJsland weigeren zich aan dit verbod te houden. Sinds het verbod in 1986 inging, doodde Noorwegen al meer dan 13 duizend walvissen. Dit jaar wil het land 999 walvissen doden.

Het Europees Parlement roept Noorwegen nu op om zich neer te leggen bij het internationale verbod en de walvisjacht eindelijk te staken. Het kan geen dwingend verbod opleggen, omdat Noorwegen geen lid is van de EU.

Wel kan Brussel ervoor zorgen dat Noors walvisvlees niet langer via EU-havens wordt verscheept naar Japan. Hoewel het kopen en verkopen van walvisproducten verboden is in de EU, mag het vlees van walvissen nog wel worden verscheept via EU-havens. Een maas in de wet, waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Zo werd in oktober 2016 een kleine drieduizend kilo aan Noors walvisvlees naar Japan verscheept via havens in Duitsland, Frankrijk en Malta. Milieu-organisaties waarschuwen dat de Noorse export van walvisvlees steeds verder toeneemt.

De Partij voor de Dieren wil nu een algeheel verbod op het verschepen van walvisproducten via EU-havens en wordt daarin gesteund door het Europees Parlement. "De walvisjacht is al meer dan dertig jaar verboden. Dan is het tegenstrijdig om landen, die internationale beschermingsmaatregelen aan hun laars lappen, te helpen bij het vervoer. Een verschepingsverbod maakt de handel in walvisproducten moeilijker en ontmoedigt op die manier ook de jacht," aldus Anja Hazekamp.

Nu het Europees Parlement het voorstel van de Partij voor de Dieren heeft gesteund, is het aan de Europese Commissie en de 28 EU-landen om te beslissen of het verschepingsverbod voor walvisproducten er inderdaad komt.

Gerelateerd nieuws

Wilde dieren sterven uit door vee-industrie

Olifanten, jaguars, pinguïns en andere dieren in het wild dreigen definitief uit te sterven omdat hun leefomgeving stukje voo...

Lees verder

EP steunt PvdD-voorstel tegen overbevissing in Noordzee

Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een pakket aan beschermingsmaatregelen die de overbevissing in de Noordz...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee