EP op dierendag in debat over plof­kippen


2 oktober 2018

Het Europees Parlement moet eind deze maand met een voorstel komen om het welzijn van kippen te verbeteren. Een meerderheid van de Europarlementariërs steunde maandag een verzoek daartoe van Anja Hazekamp. Komende donderdag, op Werelddierendag, volgt eerst een debat, dat ook door de Partij voor de Dieren werd aangevraagd.

In 2007 voerde de Europese Unie regels in om vleeskuikens beter te beschermen. "Maar elf jaar later is deze bescherming ver te zoeken,” zegt Hazekamp. “Nog steeds worden vleeskuikens met tienduizenden tegelijk in kale schuren opgesloten. Ze staan dag in dag uit op nat strooisel in hun eigen uitwerpselen, en de meeste kuikens zullen nooit buiten komen en daglicht zien. Ze worden nog geen zes weken oud. Het is kwalijk dat er in elf jaar tijd niks is verbeterd."

Hazekamp wijst erop dat zelfs het fokken en houden van plofkippen onder de bestaande Europese regels nog steeds is toegestaan. "De snelle groei maakt het leven van plofkippen ondraaglijk. Zelfs de Europese Voedselautoriteit (EFSA) en de Europese Commissie hebben dit in verschillende adviezen toegegeven. Daarnaast draagt de industriële vleeskuikenindustrie in grote mate bij aan de ammoniakverontreiniging van lucht, bodem en water. Het is tijd dat Europa de fok en de import van plofkippen verbiedt," aldus Hazekamp.

Gerelateerd nieuws

Help mee om dieren in Europa uit hun kooien te bevrijden

Europarlementariër Anja Hazekamp roept mensen in Nederland en andere EU-landen op om massaal het Europees burgerinitiatief ‘E...

Lees verder

Opinie: Verbied de sluiproute voor plofkippen

Gepubliceerd in Trouw op 25 oktober 2018 Een kip die in zeer korte tijd vet wordt gemest, zo omschrijft de 'Dikke Van Dale' ...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee