PvdD: voorkom bijvangst dolfijnen en illegaal lozen van onder­maatse vissen met came­ra­toe­zicht


10 maart 2021

De Partij voor de Dieren wil camera’s inzetten op vissersboten om de bijvangst van dolfijnen, zeevogels en andere kwetsbare diersoorten tegen te gaan en om het illegaal teruggooien van commercieel onaantrekkelijke vissen te stoppen. Dinsdagavond stemt het Europees Parlement over deze voorstellen, in het kader van de Europese Verordening visserijcontroles.

Naar schatting sterven elk jaar meer dan 200 duizend zeevogels en tienduizenden dolfijnen als ‘bijvangst’ in visnetten. Door beter toezicht te houden op bijvangst van kwetsbare soorten, kan in kaart gebracht worden in welke gebieden de kans op bijvangst het grootst is. Gebieden waar veel dolfijnen, zeevogels en schildpadden leven, kunnen op die manier worden afgesloten voor risicovolle visserij-activiteiten of er kunnen andere maatregelen genomen worden om bijvangst in die gebieden tegen te gaan.

Tevens is met cameratoezicht beter te controleren of commercieel onaantrekkelijke vissen, zoals vissen die te goedkoop of te klein zijn, niet illegaal en ongeregistreerd over boord worden gegooid. Het teruggooien van ondermaatse vissen (die minder geld opleveren) werd in 2016 verboden door invoering van de zogenaamde aanlandplicht, maar gebeurt volgens het officiële visserij-adviesorgaan van de Europese Commissie (STECF) nog steeds op grote schaal. De totale vangstmogelijkheden werden in de tussentijd tot wel 50% verhoogt om vissers te compenseren voor het aan land brengen van commercieel onaantrekkelijke vissen, terwijl dit in de praktijk dus nauwelijks gebeurt.

Het STECF waarschuwt dat vispopulaties worden blootgesteld aan een enorme druk en dat het Europese systeem van visquota op imploderen staat nu er nog steeds massaal gevangen vissen overboord worden gegooid. Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit overleeft veruit het merendeel van de gevangen vissen die worden teruggegooid in zee dit niet.

Kabeljauw

Experts linken de ineenstorting van de kabeljauwpopulatie in de Noordzee direct aan het negeren van de aanlandverplichting. Zo merkte Milieuorganisatie Our Fish in 2018 al op dat er vrijwel geen enkele ‘ongewenste’ kabeljauw werd aangeland in het Verenigd Koninkrijk (toen nog EU-lid), terwijl vissers dat jaar 5.200 ton aan extra vangstmogelijkheden hadden gekregen om de aanlanding van ‘ongewenste’ vissen te compenseren. Ook de International Council for the Exploration of the Sea schat dat er in werkelijkheid veel meer kabeljauw wordt gevangen dan er gerapporteerd wordt.

"Betere controle op bijvangst van kwetsbare soorten en op het illegaal teruggooien van vissen is in het belang van de vispopulaties en alle dieren in zee, maar uiteindelijk ook in het belang van de visserijsector zelf," aldus Europarlementariër Anja Hazekamp. De Partij voor de Dieren stelt voor om cameratoezicht op vissersboten te beperken tot delen waar gevangen vissen aan boord gebracht, behandeld en bewaard worden. Ook wil de partij dat de videosystemen geen geluid opnemen, zodat het recht op privacy van de bemanning te allen tijde gewaarborgd is.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Duizenden koeien al maandenlang vast op zeetransport

2671 koeien bedoeld voor export naar het Midden-Oosten dobberen al sinds december rond op de twee vrachtschepen Elbeik en Kar...

Lees verder

Europees Parlement steunt opnieuw PvdD-bezwaren tegen landbouwgif en GGO’s

Het Europees Parlement heeft donderdag opnieuw gestemd tegen Europese goedkeuringen voor gebruik van schadelijk landbouwgif e...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee