Brand­brief tegen herbe­volken Europese nert­sen­fok­ke­rijen


19 februari 2021

Het herbevolken van Europese nertsenfokkerijen is levensgevaarlijk en moet daarom worden verboden, in elk geval voor het komende jaar. Dat stellen 23 Europarlementariërs in een brandbrief aan Eurocommissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid).

Jaarlijks worden nertsen in november en december gedood voor hun vacht. Daardoor staat momenteel 80% van alle kooien bij Europese nertsenfokkerijen leeg. Eind februari wordt doorgaans gestart met het fokken van nieuwe nertsen, maar de Europarlementariërs willen dat Brussel daar een stokje voor steekt.

“Uitbraken in onder meer Nederland en Denemarken hebben aangetoond dat nertsen zeer gevoelig zijn voor het coronavirus en dit ook over kunnen dragen naar mensen. Besmettingen bij nertsenfokkerijen vergroten daarnaast het risico op coronamutaties die ongevoelig zijn voor vaccins. Europa moet de volksgezondheid beschermen en het fokken van nertsen zo snel mogelijk opschorten,” stelt Europarlementariër Anja Hazekamp, initiatiefnemer van de brandbrief.

Hazekamp benadrukt dat er in de afgelopen weken opnieuw besmettingen bij nertsenfokkerijen hebben plaatsgevonden in Polen, Italië, Spanje en Griekenland, zelfs nu de kooien grotendeels leegstaan. “De maatregelen die de bontindustrie zelf heeft genomen blijken onvoldoende te werken. Nu weer beginnen met fokken, waardoor dieren straks weer dicht op elkaar komen te zitten is onverantwoord”, vindt het parlementslid.

“De impact van de coronapandemie op de volksgezondheid en de economie is enorm. We mogen niet toestaan dat de bestrijding van het virus wordt ondermijnd vanwege de productie van een onnodig luxe-product als bont,” aldus Hazekamp.

De Partij voor de Dieren kaartte de coronabesmettingen bij nertsenfokkerijen in al eerder aan bij de Europese Commissie, vlak na de eerste uitbraken in mei 2020. De Europese Commissie noemde een Europawijd verbod op nertsenfokkerijen toen ‘niet proportioneel’.

Gerelateerd nieuws

PvdD doet 150 extra voorstellen voor duurzaamheid, dieren en gezond eten!

Europarlementariër Anja Hazekamp heeft 150 extra voorstellen toegevoegd aan haar plannen ‘van boer tot bord’, ter verduurzami...

Lees verder

Duizenden koeien al maandenlang vast op zeetransport

2671 koeien bedoeld voor export naar het Midden-Oosten dobberen al sinds december rond op de twee vrachtschepen Elbeik en Kar...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee