30.000 m2 nieuwe EU-kantoren naast leeg­staand ‘reser­ve­par­le­ment’ in Straatsburg


22 november 2016

De Partij voor de Dieren wil opheldering over de bouw van dertigduizend vierkante meter aan nieuwe kantoren voor EU-instellingen in Straatsburg. De kantoren worden momenteel gebouwd naast het ‘reserveparlement' in Straatsburg, dat slechts 48 dagen per jaar gebruikt wordt. Europarlementariër Anja Hazekamp wil weten of er Europees belastinggeld is besteed aan de nodeloze bouw van de nieuwe EU-kantoren.

Foto: 20minutes.fr

Twaalf keer per jaar reizen 751 Europarlementariërs en hun personeel, vanuit hun vaste werkplek Brussel, naar Straatsburg voor een vergadersessie van vier dagen. De kosten van dit verhuiscircus bedragen meer dan 100 miljoen euro per jaar. Ook de milieubelasting van de verhuizing is aanzienlijk. De verhuizing veroorzaakt jaarlijks ongeveer evenveel CO2-uitstoot als elfduizend personenauto’s (20.000 ton).

"De vergaderlocatie in Straatsburg is al lange tijd omstreden. Meer dan 1 miljoen mensen hebben vorig jaar hun handtekening gezet om het verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg af te schaffen. Dan is het onlogisch om nieuwe gigakantoren te bouwen naast een locatie die 87% van de tijd sowieso al leeg staat," aldus Hazekamp.

Een meerderheid van het Europees Parlement sprak zich in 2013 al uit voor één enkele vergaderlocatie. Alle EU-landen moeten echter toestemming geven voor het schrappen van Straatsburg als vergaderplek. Frankrijk en Duitsland weigeren dit.

Gerelateerd nieuws

Europees Parlement stemt over verbod op paardenmarkten

Het Europees Parlement stemt binnenkort over een verbod op paardenmarkten, omdat paarden er niet goed behandeld worden. "Paar...

Lees verder

Doorbraak: 27.000 Europese natuurgebieden blijven beschermd!

De Waddenzee, de Veluwe en 27.000 andere natuurgebieden in Europa blijven beschermd door de Europese Vogel- en Habitatrichtli...

Lees verder

Doe mee met de Partij voor de Dieren!

    Doe mee